03-10-09

Nieuwe reeks: Berlijnse Muur

Berlin Laatste maand van de Berlijnse Muur

Nieuwe reeks vanaf 9 oktober 2009

Waar ter wereld was de Koude Oorlog meer zichtbaar aanwezig dan in Berlijn? De twee polen van de toenmalige wereld botsten er op elkaar, de zichzelf verklaarde vrije wereld en de zichzelf verklaarde socialistische wereld, het kapitalisme en het communisme. De Berlijnse Muur scheidde de twee werelden maar viel op 9 november 1989 met als gevolg de implosie van het communisme.

"Two thousand years ago the proudest boast was ‚Civis Romanus sum‘. Today, in the world of freedom, the proudest boast is ‚Ich bin ein Berliner‘," riep US-president J.F. Kennedy op 26 juni 1963 bij zijn bezoek aan Berlijn en de Muur. "Come here to this gate! Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!" riep US-president Ronald Reagan op 12 juni 1987 aan de Muur. Op 21 juli 1990, acht maanden na de val van de Muur, herdacht Roger Waters - Pink Floyd - de muur met zijn rockopera "The Wall" aan de Brandenburger Tor, aangevuurd door honderduizenden West- en Oost-Duitsers. Op 3 oktober 1990, elf maanden na de val, werden beide Duitslanden herenigd. Sindsdien is deze 3de oktober de nationale feestdag van Duitsland.

Op 9 november 2009 wordt een groots feest georganiseerd aan de Brandenburger Tor ter herdenking van de val voor twintig jaren. Dit is een gelegenheid om even na te gaan wat aan die val voorafging in de laatste 30 dagen ervoor. In een speciale reeks zal dagelijks vanaf 9 oktober 2009 op deze blog die laatste maand herdacht worden.

Een niet te missen afspraak vanaf vrijdag 9 oktober...

Wir sind, waren, das Volk - klankmontage

11:44 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: berlijnse muur, ddr, brd |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.