28-09-09

Schluss Sozialstaat

Bondsverkiezingen 27/09

De 'Welle' uit het westen

Duitsland zomer 2009 is niet meer hetzelfde als Duitsland herfst 2009. Een 'riese Welle' is over het land gerold, meer zelfs, de conservatieve kapitalistische liberale wind uit het westen heeft het sociale in Duitsland de grond ingeboord. FDP-voorzitter Guido Westerwelle heeft zijn naam niet gestolen.

De sociaalstaat dreigt nu in de geschiedenisboeken te verdwijnen. Kanselier Angela Merkel blijft het hoofd van de Duitse regering, en zij blijft boegbeeld van de sociale vleugel in de CDU, maar dat laatste is het enige sociale lichtpuntje dat nog zwak schemert in Berlijn. In de vorige regering stond het sociale nog relatief hoog aangeschreven met de sociaal-democratische SPD als grootste partij in die regering, met aldus dat sociale tintje van een CDU-vleugel en met een vermeldenswaardig aandeel van het sociale in de Bayerse CSU.

Nu zwaait het neoliberalisme van de FDP en van de gelijkgezinde vleugels uit de CDU en CSU de plak in Berlijn. Voor het eerst in de Duitse geschiedenis is de FDP dubbel zo machtig geworden als de CSU: dubbele aantal zetels in de Bundesstag. Het is goed denkbaar dat de sociale vleugels in de CDU en CSU nu verdrongen zullen worden door de neoliberale vleugels, aangewakkerd door de Welle uit het westen. Kanselier Angela Merkel zal 'verdammt' hard moeten knokken om alle toekomstige besluitvormingen met een vleugeltje sociales te kruiden.

De kiezers hebben het land aldus grondig veranderd. Wijst dit erop, dat zij geen sociaalstaat meer willen? Wijst dit erop dat zij tevreden zijn met de steeds dalende lonen, met de dumpingslonen, met het tweeklassensysteem der gezondheidregeling? Neen, hoogst waarschijnlijk: neen. Maar zij reageerden zoals kiezers overal in de wereld reageren op ontevredenheid: vlucht uit de regeringspartijen. Vandaar de teruggang van de CDU, de sterke teruggang van de CSU en monsterachtige duik van de SPD. Dat waren de drie regeringspartijen in de beëindigde legislatuur. De tol zal het Duitse volk weldra voorgeschoteld krijgen...

De commentaren zijn gesloten.