27-09-09

Verkiezingen in Brandenburg: rust en rust

platzeck Verkiezingen Brandenburg 27/09

Stabiliteit en rust gegarandeerd

Heel Duitsland beweegt zich vandaag naar de stemhokjes, maar in Brandenburg niet alleen voor de Bundestag, maar ook voor het parlement van die deelstaat, de Landtag genaamd. Daarbij zullen vandaag geen verrassingen te rapen zijn. Matthias Platzeck, de bezadigde vaderlijke en toch relatief jonge ministerpresident zal er zijn oude grote coalitie van sociaal-democraten en conservatieven waarschijnlijk kunnen voortzetten.

De deelstaat Brandenburg ligt in het oosten van Duitsland en zij omarmt in haar geheel de stad Berlijn - stad die een stadstaat op zich is - en heeft een merkwaardige natuur en geschiedenis. De natuur is er een bezoek waard. Op niet veel andere plaatsen in West- en Midden-Europa kan men zozeer de gevolgen zien van de laatste ijstijden, tienduizenden jaren geleden. Een heuvelachtig geheel met vele meertjes en een rijkdom aan fauna en flora. Brandenburg is als het ware de rust zelf, zo rustig dat het de ideale tussenlandingsplaats is van talrijke trekvogelsoorten die elk jaar hun verblijfplaats wisselen tussen Skandinavië en Zuid-Europa en Afrika. De hoofdstad van de deelstaat is Potsdam en ja... dan hoeft het helemaal geen betoog meer, dat Brandenburg kan bogen op een uitzonderlijk rijke geschiedenis: het centrum van Pruisen. Denken we maar aan het kasteel Sanssouci als de verblijfplaats van de Pruisische koningen en aan Cecelienhof als kasteel waar de fameuze Conferentie van Potsdam gehouden werd in 1945.

Op politiek vlak heerst dezelfde rust en stabiliteit als in de natuur van de deelstaat. Sinds 2002 is Matthias Platzeck er de ministerpresident. Hij is een nog relatief jonge SPD-er, van beroep uit een medisch assistent, rust uitstralend als geen ander. In november 2005 werd hij tot voorzitter van de SPD gekozen. Iedereen zag daar alle heil in voor de sociaal-democratische partij gezien de bezonnenheid en vaderlijkheid van Matthias. Maar zijn gezondheid kon niet mee. Waarschijnlijk had dat te maken met zijn diepe bekommernis om de functies die hij uitoefende, en werden hem psycho-somatische gevolgen rampzalig. In april 2006 verkoos hij dan ook het voorzittersschap van de SPD aan een ander over te laten en zich terug als ministerpresident van Brandenburg te profileren.

De nu eindigende legislatuur in Potsdam bestond sinds 2004 uit een coalitie van SPD en CDU. Die laatste partij is echter niet zo sterk als Die Linke. Die laatste partij bestaat uit ex-communisten en is in Brandeburg het logische gevolg van het einde der communistische DDR. Vandaag 27 september 2009 worden de burgers van de deelstaat niet alleen opgeroepen om voor de Bundestag te stemmen zoals elke burger in Duitsland, maar eveneens voor een nieuwe Landtag in Potsdam. De opiniepeilingen voorspellen niets bijzonders: de stabiliteit van de grote coalitie lijkt gegarandeerd te zijn en de rust en de bezonnenheid van Matthias Platzeck zal naar alle waarschijnheid de komende vijf jaren over Brandenburg blijven zweven. Of zal vanavond toch een barstje in die rust tot uiting komen?

UPDATE na de verkiezingen: Alles werd bevestigd. De SPD blijft aan de leiding, CDU blijft coalitie-kandidaat en Die Linke blijft tweede partij.

De commentaren zijn gesloten.