27-09-09

Duitsland: zwart-geel

Bondsverkiezingen 27/09

Conservatieve liberale regering staat

Prognose zondag 27 september 2007 18.00h:

Union, CDU + CSU, conservatieven 228 zetels
SPD, sociaal-democraten 151 zetels
FDP, liberalen 92 zetels
Die Grüne, groenen 63 zetels
Die Linke, ex-communisten 82 zetels

De conservatieven en liberalen wilden graag een regering vormen: In de afgelopen maanden leek alles erop te wijzen, dat dit ook zo zou worden. Vele kiezers vroeger zich zelfs af of het wel de moeite zou zijn om nog te gaan kiezen: in hun ogen lag alles reeds vast. De sociaal-democraten panikeerden hier en daar. Guido Westerwelle, voorzitter der liberale FDP, loopt reeds weken met de neus hoog op. Hij rook reeds zijn postje als bondsminister voor Buitenlandse Zaken. Angela Merkel, Union en uittredend kanselier, bleef eerder met beide voeten op de grond. Zij uitte zich wel zonder veel pathos voor een zwart-gele coalitie, maar liet toch enige kansen voor een hernieuwde grote coalitie tussen Union en SPD open, hoewel zij ergens wel blij was om met de FDP scheep te gaan. Maar in de laatste week was het tij gekeerd. De SPD won terein terug.

Nu 18h: alea jacta est! ZWART-GEEL STAAT! Kanselier Angela Merkel kan als kanselier een conservatieve-liberale regering voeren. De sociaal-democraten zitten in de diepste put ooit. Van een vermeend beter resultaat in de laatste week is het voor hen een gruwelijke dalvaart geworden.

UPDATE: Het eindresultaat bevestigt de prognose van de vooravond zondag 27/09 met sterkere profilering voor het aantal zetels:

>

Union, CDU + CSU, conservatieven 239 zetels
SPD, sociaal-democraten 146 zetels
FDP, liberalen 93 zetels
Die Grüne, groenen 68 zetels
Die Linke, ex-communisten 76 zetels

18:08 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, verkiezingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.