13-09-09

Wie wordt nieuw Duits kanselier?

Duitse bondsverkiezingen 27/09

TV-duel Merkel-Steinmeier

De Duitse bondsverkiezingen zijn niet onbelangrijk in Europa. Duitsland speelt in de EU immers een niet te onderschatten rol met de grootste bevolking in Europa en de grootste export ter wereld. Vandaag zondag 13 september gaan de twee kanselierskandidaten in de clinch op TV om 20.30h.

De twee grootste partijen in Duitsland - elk alnaargelang het succes goed voor 25 tot 40 % der stemmen - zijn de Union en de SPD. De Union is een samengaan van de CDU die opkomt in heel Duitsland met uitzondering van Bayern, en de CSU die enkel in Bayern opkomt. De Union vertegenwoordigt in hoofdzaak de conservatieven, terwijl de SPD de sociaaldemocraten vertegenwoordigt.

De Union levert als kanselierskandidaat de huidige kanselier Angela Merkel. Zij heeft zich in de afgelopen vier jaren geprofileerd als een conservatieve met een belangrijke dosis sociale inzet. Zij hoort immers tot de sociale vleugel van de Union en is voorzitster van de CDU. Haar kansen om opnieuw kanselier te worden zijn vrij groot. De Union zou immers volgens opiniepeilingen de grootste partij blijven.

De SPD levert als kanselierskandidaat de huidige bondsminister voor Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Hij belichaamt de steun van de socialisten aan een sociale markteconomie en legt tegelijk sterke accenten op groene aspecten zoals de fervente tegenkanting tegen het behoud van kernenergie. Hij is een pragmaticus, heeft zijn stiel geleerd als belangrijkste raadgever van oudkanselier Gerhard Schröder. Zijn kansen om kanselier te worden zijn echter vrij beperkt. De SPD zou volgens opiniepeilingen stemmen verliezen aan 'die Linke'. Die laatsten zijn voornamelijk ex-communisten. Zij kunnen op toenemende steun van de kiezers rekenen. Vooral kiezers die ontgoocheld zijn door de relatieve onmacht van de huidige bondsregering - Union en SPD - tegenover de mondiale economische crisis en door de risicovolle Duitse inzet in Afghanistan, lopen eerder uit protest over naar 'die Linke'.

Wie zal op 27 september uiteindelijk aanspraak kunnen maken op het kanseliersschap? Zal het inderdaad Angela Merkel zijn, of zal Frank-Walter Steinmeier zo sterk uit het duel komen, dat hij vele protesterende kiezers terug in het SPD-kamp kan halen en dat hij onbesliste kiezers kan aantrekken? Vanavond heeft het duel plaats op ARD, ZDF en nog enkele andere Duitse zenders vanaf 20.30h.

De commentaren zijn gesloten.