08-03-09

Helemaal geen snelle beslissing Opel

Opel

Opel, slachtoffer crisis
Autoindustrie

Nog lang geen beslissing omtrent Opel

In tegenstelling tot de woorden van het televisienieuws op VRT (07/03/2009) is er vanwege de Duitse bondsregering nog helemaal geen snelle oplossing voor het probleem Opel.

Het is jammer, dat de VRT haar kijkers en luisteraars op een dwaalspoor brengt door te melden, dat de Duitse kanselier Angela Merkel in haar wekelijkse videoboodschap aankondigde dat 'weldra' een belangrijke beslissing op komst is. Dit strookt helemaal niet met de inhoud van Merkels boodschap en leidt tot niets anders dan tot valse hoop voor de 'Opelaner' in Antwerpen. Een gelijkaardige fout begaat de VRT in een nieuwsberichtgeving op haar website, waar zij - in analogie met sommige Belgische kranten - in grote titel meldt: "Opel wil fabriek in Antwerpen sluiten". Hoewel de redaktie van de VRT deze titel in aanhalingstekens weergeeft ter aanwijzing dat het om een uitspraak van iemand gaat, en hoewel in het artikel correct weergegeven wordt, dat het hier om een 'bedreiging' vanwege Opel gaat, ontstaat door het niet vermelden van een 'bedreiging' in de titel toch alweer een ongezonde en nutteloze paniektzaaierij onder de 'Opelaner', en niet alleen onder hen maar evenzeer onder werknemers en bedrijfsleiders van talloze toeleveringsbedrijven.

Videoboodschap van kanselier Angela Merkel

Kanselier Angela Merkel verklaarde (woordelijk) het volgende: "Bei Opel stehen wir vor einer tiefgreifenden Entscheidung. Wir werden helfen, wenn der Nutzen für alle Menschen größer ist als der Schaden. An diesem Punkt sind wir leider noch nicht. Das Konzept muss noch nachgebessert und geklärt werden. Aber wir sind es den Mitarbeiterinnen und Mitarbeitern genauso wie den vielen Familienangehörigen der Beschäftigten schuldig, dass wir alles daran setzen zu sehen, ob wir eine solche Lösung finden. Daran arbeitet die Bundesregierung zusammen mit den Landesregierungen und den Vertretern von Opel und General Motors mit Nachdruck."

Vertaald is dit: "We staan wat Opel betreft voor een diepgaande beslissing. We zullen hulp aanbieden, wanneer het nut voor alle mensen groter is dan de schade. Zover zijn we jammer genoeg nog niet. Het concept moet nog bijgeschaafd worden. Maar wij zijn het de medewerksters, medewerkers alsook de vele familieleden van de tewerkgestelden verplicht om alles op alles te zetten om een oplossing te vinden. Daaraan werkt de bondsregering met nadruk samen met de deelstaatregeringen en vertegenwoordigers van Opel en General Motors.

Als u de tekst aandachtig leest, zal het u opvallen, dat de kanselier met geen enkel woord rept over een 'weldra' komende diepgaande beslissing zoals de VRT meldde. De kanselier kondigde alleen een beslissing aan, zonder tijdsmelding en met de bedenking "Zover zijn we jammer genoeg nog niet." Ter informatie is het goed te weten, dat de Duitse pers uit bronnen vernomen heeft, dat een oplossing voor Opel nog wekenlang kan aanslepen, wat ondermeer Karl-Theodor zu Guttenberg, bondsminister voor Economie, bevestigde.

"Opel wil fabriek in Antwerpen sluiten"

Deze titel in een aantal Belgische kranten-online, alsook op de VRT-website, is zeer misleidend. De (naar de Duitse pers waarschijnlijke) werkelijkheid is, dat Opel de bondsregering 'bedreigt' met de sluiting van een aantal vestigingen waaronder Antwerpen. Deze bedreiging is onderdeel van de zeer moeizame onderhandelingen tussen Opel en de bondsregering. Het was dan wellicht ook beter, dat de Belgische pers een titel gebruikte als "Opel dreigt fabriek in Antwerpen te sluiten". Maar ja, klinkt dergelijke titel niet 'commercieel" genoeg? Moet de waarheid verdraaid worden om door sensatie meer lezers te bekomen?

 

Video-podcast Angela Merkel
Tekst video-podcast Angela Merkel
"Opel dreigt" (Der Spiegel)

08:18 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.