28-09-08

Extra nieuws: Bayern breekt!

CSU

Das war's, kapituleert Beckstein, topman van de CSU
Verkiezingen Bayern

Einde van de alleenmacht der oerconservatieven

De macht van de oerconservatieven (CSU) is gebroken in Bayern. Dat is een historisch feit daar, waar de CSU steeds de lakens kon uitdelen...

Waar is de tijd dat Vlaanderen gedomineerd werd door de CVP, de tijd dat de scheiding kerk-staat in Vlaanderen een zeer vaag begrip was? Wel die tijd heerste tot op heden nog steeds in Bayern. De burgemeester (uiteraard een CSU-er) en de pastoor zijn de heersers in het dorp. De CSU is de partij van de oerconservatieven, aan de macht sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Slechts van 1950 tot 1954 moest de partij de betere erkennen in de SPD (socialisten). Sinds 1966 heeft de CSU de meerderheid en regeert dan ook alleen, deelt de lakens uit, verstrikt zich in alle geledingen van de samenleving en dicteert de waarden in het leven.

Maar nu, 28 september 2008, valt ook Bayern voor de ware democratie, de democratie waarbij meerdere partijen een stempel kunnen drukken, waarbij meerdere geledingen in de samenleving het wel en wee van de inwoners van Bayern kan bepalen.

Volgens de eerste prognoses daalt de CSU van meer dan 60 % der stemmen naar een arme 43 %. De meerderheid is gebroken. Bayern zal nu geregeerd moeten worden door minstens twee partijen. Het is gedaan met de alleenmacht van de oerconservatieve christenen. Bayern wordt volwassen, zouden we kunnen stellen.

De CSU blijft de grootste partij, maar de klap is uiterst zwaar. Terecht kan men spreken van een aardbeving met allergrootste kracht. De oude seniele bonzen van de partij zullen op termijn plaats moeten maken voor jonge krachten, voor krachten die Bayern in een pluralisme zullen brengen en tegelijk in een ware democratie.

>Uiteraard is de nederlaag van de oerconservatieven te wijten aan enerzijds de (uiteindelijke en vrij late) ontbolstering van het volk in het land van de Lederhose, anderzijds aan het gebrek aan sterke personen in de leiding der partij. De laatste sterke man, Edmund Stoiber, 'moest' de laan uit, na een botsing met de meer progessieve krachten in de jongere lagen van de CSU.

Al met al: welkom Bayern in de gemeenschap van pluralistische en ware democratische landen. Welkom in een samenleving waar zowel christenen, moslims, andere gelovigen en niet-gelovigen samen kunnen leven met de zekerheid dat hun stem ook gehoor heeft.

Schluss in Bayern aldus met de Lederhose, met de archaïsche processiegangen op kerkelijke feestdagen? Neen... traditie, folklore en diep geloof kunnen blijven en moeten eigenlijk kunnen blijven. Maar andere strekkingen zullen nu een rijkere voedingsbodem vinden, vanaf nu gesteund door vertegenwoordigers van hun strekking binnen de macht van een nieuwe Bayerse regering. Ja... Bayern wordt een gewoon deel van Duitsland...

18:28 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Kan het Dat Beckstein te weinig bananen eet? Jongens, wat een zuurpruim.

Met vriendelijke sproeten,
GDB

Gepost door: GDB | 03-10-08

De commentaren zijn gesloten.