07-05-08

Jobafbouw en verliezen in banksector

actualiteit
Financiële wereld

Verliezen en jobafbouw

In de Duitse bankwereld rommelt het sinds de zomer 2007 nog steeds, dit alles door de immobiliëncrisis in de USA. Toch zou een einde van de wereldwijde bankcrisis in zicht zijn, aldus de heer Ackermann, voorzitter van de Deutsche bank. Anderen voorspellen grote verliezen aan jobs in de Duitse en Europese bankwereld.

Een bankinstelling is een noodzakelijk iets in het geheel van de economie. Gaat het een bank slecht, dan worden kredieten voor investeringen moeilijk bekomen. Daardoor slabakt de economie of gaat zelfs achteruit met een wereldwijde stijging van de prijzen en grote verliezen in jobs.

Iedereen is aldus betrokken bij de crisis in de financiële wereld sinds de zomer 2007. In Duitsland was de BayernLB wel erg zwaar getroffen. Aan afschrijvingen en waardepapieren was een verlies geboekt van 4,8 miljard Euro . De Freistaat Bayern staat borg voor deze bank, zoals elke deelstaat borg staat voor een Landesbank. Maar de BayernLB, tweede grootste Landesbank in Duitsland, boekte ook dit jaar reeds een verlies van 770 miljoen Euro in het eerste kwartaal. De Commerzbank in Frankfurt ziet haar winst in datzelfde kwartaal dalen met 54 %. Nog zo een kwartaal en ook de tweede grootste bank van Duitsland gaat in het rood.

Dat alles kan heel wat jobs kosten. In de Amerikaanse financiële wereld zijn bijvoorbeeld in April 2008 niet minder dan 23.100 jobs verdwenen in de banksector en daar lijkt nog geen einde aan te komen. Ook in Duitsland en waarschijnlijk elders in Europa verwacht men een aanzienlijke afbouw van jobs in banken en verzekeringen. In Zwitserland is het reeds zover. Daar ontslaat de USB 5500 werknemers. Deze bank verloor sinds de zomer 2007 ongeveer twaalf miljard Zwitserse Franken.

Het leven zal dan ook waarschijnlijk duurder en duurder worden. Alsof dat geen bekend liedje is? Toch voorspelt voorzitter Ackermann, Deutsche Bank, een einde van de miserie. Na ja... de vraag is alleen wanneer dat einde in zicht komt.

ROND DIT THEMA
Commerzbank met lagere winst   artikel in Der Spiegel

BayernLB in het rood   artikel in Der Spiegel

UBS en jobafbouw   artikel in Financial Times Deutschland

14:48 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: job, bank, crisis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.