07-05-08

Duits volksvertegenwoordiger: toffe job.

actualiteit
Vergoeding volksvertegenwoordigers

16 % meer voor Duitse parlementariërs

De vergoedingen voor volksvertegenwoordigers stijgen met niet minder dan 16 %. De bondsregering wil deze maatregel in minder dan een week tijd door de Bundestag jagen, om kritiek in te dijken. En kritiek is er van overal, tevergeefs echter.

Kanselier Angela Merkel verklaarde nog niet zo lang gelden: "Alle burgers moeten van de economische opgang in het land kunnen genieten." Deze woorden komen nu wel in een bijzonder schandalig licht. Daar waar een miljoen werknemers weren aan dumpingslonen van slechts 3,50 Euro per uur en meerdere miljoenen werknemers een laag loon hebben tussen 5 Euro en 7,5 Euro per uur, daar gaan nu de volksvertegenwoordigers hun vergoeding eens 'letterlijk' aanpassen aan Merkels woorden.

Vorig jaar werd besloten om de vergoedingen van de volksvertegenwoordigers te verhogen met ongeveer 6 %. Toen reeds regende het kritiek op deze gulle verhoging. Maar dit jaar doen de dames en heren volksvertegenwoordigers het nog beter: een verhoging van 10 % tegen ten laatste begin 2010. Dat betekent in drie jaar tijd een verhoging van 16 %. Na ja, alle burgers moeten van de opgang genieten, niet waar Frau Merkel?

Een volksvertegenwoordigers is geen armoedzaaier. Haast allen hebben zij een rijkelijk inkomen als advocaat, beheerder van een of andere instelling, lid van de toezichtsraad in tal van ondernemingen, enzomeer. Hun verdienste als volksvertegenwoordiger is een welgekomen toespijsje op hun gezamenlijk maandelijks inkomen. De vergoeding voor het werk voor de staat verhoogt aldus tot 8159 Euro per maand. Daarbij krijgen ze ook nog zoals voorheen een vergoeding voor 'onkosten' ten bedrage van 3800 Euro per maand.

En wie betaalt deze dames en heren? Jawel, de gewone burger die braaf de belastingen op zijn of haar laag loon betaalt. De bond van belastingbetalers is woedend, maar ja... De verhoging van de vergoedingen voor volksvertegenwoordigers stoot zozeer tegen de borst, dat de bondsregering dit voorstel in minder dan een week door de Bundestag wil jagen. Over haast alle problemen discuteren de coalitiepartners in de bondsregering maanden en maanden, meestal zijn de conservatieven van de CDU-CSU en de socialisten van de SPD het roerend oneens. Maar nu... nu heerst er een nooit geziene toestemming van beide rivaliserende coalitiepartners! En de oppositie? Ha... de liberalen (FDP), de Groenen (Die Gruene) en de communisten (Die Linke) protesteren tegen deze verhoging. Zij spreken over een onbeschoftheid, en over nog erger. Zij zullen tegen deze verhoging stemmen komende vrijdag. Mooi toch, hoe de oppositie tegen dergelijke schandalige verhoging zal zijn, niet? Ja, ja... weet hebbend dat de meerderheid van de regeringspartijen voldoende is om het voorstel door de Bundestag te jagen en wetend dat de centjes ook in hun portemonnee heerlijk zullen stijgen, protesteren zij lustig!

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel

 Grafieken en beelden   in Der Spiegel

09:09 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: volksvertegenwoordiger, loon |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.