25-04-08

Duits kiesrecht vanaf de geboorte?

Renate Schmidt

Renate Schmidt stelt kiesrecht voor vanaf de geboorte
Kiesrecht

Omstreden voorstel tot kiesrecht vanaf de geboorte

Een voorstel van SPD-politica Renate Schmidt tot kiesrecht voor elke burger vanaf de geboorte zou aanzienlijke verschuivingen veroorzaken in het politieke landschap, mogelijk ten nadele van precies haar partij, en zou het hele kiesrecht verwringen tot een meerstemmenrecht.

De bevolking veroudert. Dat weten we reeds sinds jaren. En het heeft gevolgen op alle vlakken, zo ook op het kiesniveau. In Duitsland leven 20 miljoen gepensioneerden op een totale bevolking van 84 miljoen mensen. 14 miljoen inwoners van het land zijn jonger dan 18 en mogen dan ook niet stemmen. Concreet betekent dit, dat 28 % van de kiezers in Duitsland gepensioneerd zijn. Dat is een enorme goed die aldus haar belangen sterker dan ooit tevoren kan doordrukken. Dit gegeven is een doorn in het oog van de werkende bevolking. Hoe meer de gepensioneerden hun verlangens door het kiesrecht kunnen doordrukken, hoe meer staatsgelden naar deze verlangens zullen vloeien ten koste van de noden der werkende bevolking. Bij de huidige lageloonpolitiek en de huidige accentuering van de Duitse politiek als stimulator voor het bedrijfsleven zorgt dit voor wrevel, heel veel wrevel.

De werkende bevolking vergeet bij haar wrevel echter, dat een kiessysteem altijd zorgt voor rechtvaardige inspraak van de bevolking. Als deze bevolking veroudert, dan is het toch normaal, dat de inspraak mee verschuift met de verschuiving der bevolkingsgroepen.

Nu heeft Renate Schmidt (SPD) reeds enkele jaren terug een oplossing gezocht om de invloed van de bevolking terug te verschuiven naar de jongere generaties, en wel naar de 'erg' jonge generatie: zij wil kiesrecht voor elke burger vanaf de geboorte. Dat zou ervoor zorgen dat plots 14 miljoen kiezers meer de resultaten beïnvloeden. De invloed van de oudere gepensioneerde generatie zou daardoor aanzienlijk verkleinen. Dat voorstel werd vier jaar geleden gekelderd, maar in de herfst wil Renate Schmidt het opnieuw lanceren in de Bundestag. Daartoe ronselt ze nu reeds toestemming vanwege volksvertegenwoordigers. Wat zou het gevolg van haar voorstel zijn?

Een eerste gevolg: Veronderstel dat een bepaalde belangengroep – bijvoorbeeld jongere (weliswaar 18 jaar oud en meer) geweldbereide groeperingen - jaar na jaar aan omvang toeneemt. Dan zou men, parallel aan het voorstel van Schmidt - deze jongere geweldbereide groeperingen per beslissing van de Bundestag het stemrecht kunnen ontnemen. En zo zouden we door kunnen gaan met het uitschakelen van andere belangengroepen. Ziet u al het effect? Dergelijke handelswijze is dan ook niets anders dan een directe manipulatie van het kiesrecht en daardoor een aantasting van democratie.

Een tweede gevolg: Wegens de onmondigheid van baby's, peuters, kleuters, kleine kinderen... zouden de ouders in hun plaats het kiesrecht van deze bevolkingsgroep mogen uitoefenen tot die kinderen mondig genoeg zijn om zelf hun kiesrecht op te nemen. Wat betekent dit concreet? Inderdaad: meerstemmenrecht met alle gevolgen van dien. Dat zou een ware verschuiving veroorzaken van het succes van een of andere politieke partij, niet in het minst zou het ten goede komen van de christelijke partijen (CDU-CSU). Nemen we in dit verband even een klein voorbeeld op het niveau van gemeenteverkiezingen. In Duitsland zijn er ontelbaar kleine gemeentes op het platteland waar de bevolking nog zeer kinderrijk is, en traditioneel op de conservatieve partijen stemt. Indien deze families met 4, 5 , 6 kinderen - en waarom niet meer? - zouden kiezen bij een systeem van kiesrecht vanaf nul jaar ouderdom, dan zouden de conservatieve partijen een overweldigende meerderheid halen. Maar ook op het niveau van bondsverkiezingen zou dit een aanzienlijke verschuiving veroorzaken naar het kamp van de conservatieven.

ROND DIT THEMA

Renate Schmidt krijgt als socialiste van de SPD voor haar voorstel heel wat steun van invloedrijke conservatieven binnen en buiten de politieke wereld. Dat is niet moeilijk te begrijpen, niet? De conservatieven zouden bij wijze van spreken vleugels krijgen bij dergelijk kiessysteem, en de socialisten – Renates eigen partij- zouden het gelag zelf betalen...

De mogelijkheid dat Renate Schmidt dit voorstel kan doordrukken is echter nihil. Vier jaar geleden probeerde zij, maar moest een verpletterende nederlaag ondergaan in de Bundestag. Ook nu distantiëren haast alle politici zich.

09:00 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verkiezingen, kiesrecht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.