22-04-08

China roept wapenlevering aan Zimbabwe terug

An Yue Jiang
grootbeeld
Fotobron: spiegel

An Yue Jiang, Chinees schip met wapens voor dictator Robert Mugabe in Zimbabwe
Zimbabwe

Wapenlevering geannuleerd

De wapenlevering van China aan de omstreden dictator Robert Mugabe van Zimbabwe wordt schijnbaar geannuleerd na acties van een Zuid-Afrikaans bisschop, van een internationale vereniging van vakbonden, van inbeslagname door Duitsland en waarschuwing door de USA.

Gisteren werd op een posting reeds gemeld, dat China een lading van meer dan 70 ton wapens en munitie wou leveren aan president Robert Mugabe van Zimbabwe. Daartoe had het Chinese vrachtschip An Yue Jiang de lading geprobeerd te lossen in de Zuid-Afrikaanse haven Durban, werd echter verhinderd door een gerechtsbeslissing op vraag van een Zuid-Afrikaans Bisschop met als reden het dictatoriaal optreden van Mugabe en de wijze waarop hij de jongste verkiezingsresultaten probeert te manipuleren.

Naast de actie van deze bisschop had ook de internationale beweging van vakbonden "International Transport Worker's Federation" alle havenarbeiders in heel zuidelijk Afrika opgeroepen om te weigeren het schip te lossen. Duitsland liet beslag leggen op deze goederen wegens niet terugbetaalde kredieten door Zimbabwe. Het schip kon dan ook nergens de goederen lossen.

Vanacht verhoogden de USA dan de druk. De US-regering riep alle landen van zuidelijk Afrika op om het schip geen toelating te geven tot welke haven ook. De An Yue Jiang leek vandaag de haven van Luanda in Angola te willen aandoen, maar ook daar werd reeds op voorhand gemeld, dat het schip geen toelating zou krijgen tot de haven.

Vandaag verklaarde dan Jiang Yu, sprekerin van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken in Peking: "Het schip zal teruggeroepen worden. Het ging echter om een normale handel in militaire goederen. De verdragen ertoe werden vorig jaar reeds ondertekend en hebben met de jongste ontwikkelingen na de omstreden verkiezingen niets te doen. China is voorzichtig met militaire transporten en mengt zich principieel niet met de binnenlandse aangelegenheden in het land van bestemming. Niemand mag het probleem met de lading van de An Yue Jiang polariseren."

ROND DIT THEMA
Betreffend bericht   in Der Spiegel

Zo zien we maar, hoe samenwerking van meerdere instanties geleid heeft tot blokkering van de dictator van Zimbabwe en hoe ook Duitsland daar zijn steentje heeft toe bijgedragen. Tegelijk is dit toch weer een voorbeeld hoe China zich niets van mensenrechten of menselijke relaties aantrekt: levering is levering, ongeacht de binnenlandse aangelegenheden van een land, aldus de officiële mening van Peking.

15:03 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wapens, dictator, dictatuur, zimbabwe |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.