22-04-08

Bayern wacht een ware aardverschuiving

Edmund Stoiber
Fotobron: spreeblick

Dat is het, wat Bayern mist: Edmund Stoiber als ongekroonde (nu afgezette) koning van Bayern, land waar kerk en staat zich sinds jaren hebben verzoend en samen de lakens uitdelen
Politiek Bayern

CSU zou in herfst de eeuwige meerderheid verliezen

Zal het zo eigene van Bayern, het oerconservatieve en oerchristelijke beeld, weldra tot een nostalgisch verleden behoren? Opiniepeilingen voorspellen een grauwe toekomst voor de CSU bij de verkiezingen in komende september.

De Christelijke Sociale Unie, CSU, heeft haast altijd sinds de tweede wereldoorlog de lakens uitgedeeld in Bayern. Het conservatisme, verdoken nationalisme (eerder Bayers separatisme) en zeer diep katholicisme van de partij domineerde voortdurend. Grote namen als Franz Joseph Strauß en Edmund Stoiber zorgden voor de zo eigen, binnen Duitsland haast isoleerde, politiek van Bayern. Strauß schitterde door zijn oerconservatisme en hang aan het neoliberalisme en vooral door zijn sympathie voor het vergane nazisme. Stoiber schitterde dan weer door zijn verdoken Bayers separatisme en het doordrukken van de oerconservatieve katholieke waarden. Scheiding van kerk en staat werd onder zijn bewind haast een onbestaand iets.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Der Spiegel

De CSU heeft de meerderheid in handen sinds 1970. Dat betekent, dat de partij haast veertig jaren alleen regeert over de Freistaat Bayern. Bij de laatste verkiezingen in 2003 haalde de partij 60,7 % der stemmen. Maar Edmund Stoiber moest gaan in 2007 en nu zwalpt de partij. De bindingskracht van Stoiber, de "Pattex" die alle structuren in de Freistaat stevig aaneenkitte is verdwenen. De aanhang van de bevolking brokkelt af. De huidige voorzitter, Erwin Huber, slaagt er niet in om het lobbywerk van Stoiber na te bootsen. En dat kan onverwachte gevolgen hebben bij de komende verkiezingen op 28 september 2008. Nog slechts een lente en een zomer scheiden Bayern van een ware aardverschuiving, een mogelijk einde van de alleenmacht van de CSU. Naar opiniepeilingen zou in september de CSU nog slechts 51 % halen. Dat betekent een verlies van bijna 10 % de stemmen. En de kans is niet irreëel dat de resultaten van die verkiezingen een tikkeltje lager uitvallen voor de CSU. Dan... dan gebeurt dat, wat in Bayern nooit leek te gebeuren: de CSU zal dan gedwongen worden om haar macht te delen.

Ja... wordt dan Bayern toch nog een normale deelstaat zoals alle andere in Duitsland?

De commentaren zijn gesloten.