21-04-08

Duitse post start golf van stakingen

post
grootbeeld
Fotobron: spiegel

De Duitse post staakt
Post

Langdurige poststaking komt op gang

De Duitse post start vanaf vandaag waarschuwingsstakingen die kunnen culmineren in een staking van onbepaalde duur vanaf 2 mei. Eisen van de vakbond ver.di liggen aan de basis.

De Duitse post zit met een probleem: staking. Vannacht braken waarschuwingsstakingen uit in meerdere steden en regio's zoals een deel van het Ruhrgebied, Wiesbaden, Hamburg en een deel van Schleswig-Holstein. Deze waarschuwingsstakingen zullen zich in de komende dagen vermeerderen over heel het land. Vanaf 2 mei wordt dan in heel het land gestaakt voor onbepaalde tijdsduur.

Reden voor de staking is het mislukken van de CAO tussen vakbond ver.di en het beheer van de post. De vakbond had looneisen en verlangens voor een gunstigere ontslagregeling. Maandenlang werd onderhandeld. Uiteindelijk was de post bereid om een loonsverhoging van 5,5 % toe te staan, maar gekoppeld aan werktijdsverlenging. De ontslagregeling werd aangepast.

Ver.di is niet te spreken over de arbeidsverlenging. Volgens de post moeten de werknemers maar een half uurtje meer werken in de week. De vakbond ziet dat echter heel anders, want tegelijk heeft de post de gebruikelijke pauzes tussen de werktijden afgeschaft. In werkelijkheid moeten de werknemers dan ook 2,5 uren meer presteren per week.

Daarmee heeft Duitsland weer een nieuw probleem. Geen postbestelling is een ernstige handicap voor de ondernemingen, naast een onaangename toestand voor alle burgers. De post had vorig jaar reeds een grote toegeving aan het personeel gedaan. Toen werd voor heel de postsector een minimumloon vastgelegd van 9,8 Euro bruto per uur in West-Duitsland en iets minder in Oost-Duitsland. Dat was werkelijk een unicum, daar waar in het algemeen de vakbonden streven naar 7,5 Eruo bruto per uur als minimum. In de meeste sectoren van de bedrijvigheid in Duitsland bestaan geen minimumlonen en werken mensen vaak aan zeer lage lonen tot dumpingslonen. De postsector heeft het aldus zeer goed. Zo goed zelfs, dat de concurrentie van de officiële post alles wil doen om dat minimumloon terug te doen dalen tot 7,5 Euro per uur.

!-- Links -->

ROND DIT THEMA
Poststaking   verslag in Der Spiegel

De toekenning van een loonsverhoging met 5,5 % is dan ook niet zo slecht, ook al eist de vakbond 7 %. Het worden dan ook moeilijke weken voor Duitsland zonder post, tenzij er tegen 2 mei toch een akkoord uit de bus valt. Is dat niet het geval... tja, dan zal mogelijk de concurrentie van de post meer werk krijgen, doordat de Duitse ondernemingen dan massaal op die concurrentie zullen vertrouwen om hun post te bedelen...

09:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: staking, post, vakbond |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.