20-04-08

Oorlogsschuldbvraag

weimar
Oorlogsschuldvraag

Dertigjarige oorlog 1914-1945

Na de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 werd voor het eerst in de geschiedenis de oorlogsschuldvraag gesteld om daaruit een schadevergoeding te eisen van de agressor. Dat feit heeft Duitsland nooit echt verkropt en blijft tot op de dag van vandaag een hekel punt. Wie is immers verantwoordelijk voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog? Het antwoord op die vraag zal in de loop van deze serie gezocht worden. Na die oorlog werd de verantwoordelijkheid voor een oorlog nog slechts overwogen in functie van de Rechten van de Mens en de UNO- besluiten . Hoe zat het voor de Eerste Wereldoorlog? Welke soort oorlogen werden gevoerd doorheen de mensheid en in welke mate werden ze moreel aanvaard? Bestonden er wetten ter regeling van een oorlog? Welke rol spelen de USA tegenwoordig in oorlogen en worden ook zij geconfronteerd met een oorlogsschuldvraag? Tal van vragen waarop in deze reeks ingegaan wordt, met uiteraard een groot accent op het unieke van de schuldvraag voor de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen ervan. Ter verduidelijking. deze reeks behandelt de oorzaak en aanleiding en doel van een oorlog, niet het oorlogsrecht tijdens een oorlog.

Van alle oorlogen is alleen voor de Eerste Wereldoorlog een schuldige vastgelegd met rampzalige gevolgen voor Duitsland, minstens als we weten dat de Weimarrepubliek na die oorlog als democratische republiek mislukte door onder andere de gevolgen van de schuldaanwijzing. Door sommige historici wordt de periode van 1914-1945 gezien als één oorlog, de dertigjarige oorlog van de twintigste eeuw, bestaande uit twee actieve oorlogen en één koude oorlog van 1918-1939. Misschien hebben deze historici het wel juist voor. Het verdrag van Versailles in 1919 met de aanwijzing van Duitsland als enige schuldige voor de Eerste Wereldoorlog was immers een geniale zet van Frankrijk om zonder wapens de oorlog voort te zetten tot de betrachte totale destructie van Duitsland met de handtekening van Raymond Poincaré, Frans president.

Morgen maandag wordt de mening van historici en betrokken regeringen over deze alleenschuld van Duitsland bekeken vanaf 1918 tot op heden. Dinsdag sluit deze reeks dan.

<

 

OORLOGSSCHULDVRAAG

20:31 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eerste wereldoorlog |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.