20-04-08

Blijkbaar onschuldige Duitser in handen van CIA

Duits leger in Afghanistan
grootbeeld
Fotobron: focus

In Afghanistan staan ook heel wat Duitse militairen in voor de veiligheid. Hanteren ook zij al te zeer overdreven maatregelen als hun Amerikaanse collega's?
Afghanistan

Duits Afghaan blijkbaar onschuldig in handen van de CIA

De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben in Afghanistan een Duits Afghaan opgepakt en houden hem reeds drie maanden in een CIA-gevangenis, schijnbaar omdat hij veel geld op zak had, dat de Duitser nodig had om zijn familie te bezoeken....

Het is niet makkelijk voor een Afghaan, woonachtig in het buitenland, om zijn familie in het vaderland te bezoeken. Men loop enorme risico's. Zo moest Gholam Ghaus Z. het ervaren in januari. Hij is Afghaan maar ook Duitser, woont in Wuppertal. Na jaren wou hij eindelijk zijn familie gaan bezoeken. De oorlog heeft hem steeds weerhouden, nu deed hij toch de stap.

In Bagram, een steunpunt van het Amerikaanse leger tegen Kaboel, wou hij tijdens zijn verblijf enige dingetjes aankopen. Hij stond op het punt een scheerapparaat te kopen als hij door US-militairen gecontroleerd werd – een routine controle. Daarbij stelden de militairen vast, dat hij redelijk veel geld op zak had voor een Afghaan, waaronder valuta uit zowel de EU als uit enkele andere landen die hij passeerde bij zijn reis naar Afghanistan. Ook had hij meerdere telefoonkaarten om zijn familie te bereiken tijdens die heenreis. Alles heel normaal, maar de US-militairen vonden dat helemaal niet normaal. Geloofden zij zijn verhaal niet, dat hij net uit Duitsland kwam? Hij werd aangehouden en zit sindsdien in de US-CIA-gevangenis van Bagram..

Het Duitse bondsministerie voor Buitenlandse Zaken werd geïnformeerd. Deze zond geheimagenten van de BND (Duitse geheimdienst). Zij vonden in Bagram niets dat op een band met terrorisme leek. In Wuppertal werd zijn familie en heel de kennissenkring onderzocht. Ook hier valt niets aan te merken op de levenswandel van de man. En toch laten de US-militairen hem niet vrij.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Der Spiegel

Nu heeft bondsminister voor Buitenlandse Zaken Franz-Walter Steinmeier contact opgenomen met zijn US-collega Condoleeza Rice. Of dit iets zal opbrengen? Indien er toch vermoedens tot terrorisme zijn vanwege de Amerikaanse diensten, waarom kan dat dan niet bevestigd worden door de Duitse geheimdiensten? Integendeel, het bondsministerie deelt mee, dat inzoverre het op de hoogte is, deze man een onbeschreven blad is.

De veiligheidsvoorwaarden naar Amerikaanse normen overschrijden blijkbaar elke redelijkheid. Alsof we dat nog niet wisten...

17:39 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: afghanistan, cia |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.