16-04-08

Mensenrechten in China: discretie helpt...

Jürgen Hambrecht
grootbeeld
Fotobron: die welt

Jürgen Hambrecht, voorzitter van het BASF-concern
Mensenrechten

Help China in plaats van het af te breken...

Het bekomen van mensenrechten naar westerse maatstaf is slechts mogelijk als we rustige discrete contacten zoeken met China, niet door open protesten en boycot van de Olympische Spelen, aldus Jürgen Hambrecht, voorzitter van het BASF-concern, en tegelijk specialist China.

Het probleem van de mensenrechten in China beweegt grote delen van de wereld, vooral gezien het land beloofd had eraan te werken in functie van de Olympische Spelen in Peking in augustus. Nu is het zo, dat China nog lang niet de normen voor mensenrechten gehaald heeft. Wij in het westen (Europa, Noord-Amerika en Japan) zien deze normen vanuit onze bril, die doorslaggevend is geweest voor de universele verklaring van de rechten van de mens. China heeft al heel wat gedaan om een evenwicht te zoeken tussen de eigen cultuur en mentaliteit enerzijds en die universele verklaring anderzijds. Het land kan nog veel meer doen aan de mensenrechten, maar wij westerlingen hebben te weinig geduld. Dat is de mening van Jürgen Hambrecht, voorzitter van het chemie-concern BASF en tegelijk voorzitter van een commissie voor Aziatische relaties.

Hij waarschuwt voor overdreven reacties op het gebeuren in Tibet. Met dat 'overdreven' bedoelt hij het ongeduld van het westen, niet de rechtmatigheid van het protest. Acties als de Europese en Amerikaanse protesten bij de Olympische fakkelloop kunnen onmogelijk tot resultaten leiden. Ook in Japan – derde grote macht die sterk aanleunt bij het westen – worden manifestaties verwacht zodra de fakkel daar gedragen zal worden. De Chinese mentaliteit is echter anders dan de westerse en bruuske protesten of boycot zullen alleen maar leiden tot averechtse reacties. Jürgen Hambrecht vreest dan ook een (tijdelijke) verslechtering van de mensenrechten in China, niet door de onwil van het land maar door het eigene aan de Chinese mentaliteit. Het land zal daarbij ook mogelijk sancties nemen tegen westerse bedrijven, waardoor de economie van Europese of Amerikaanse staten geschaad kan worden. Men mag Chinezen nooit bruusk benaderen met een probleem. Jürgen Hambrecht verwijst indirect ook naar het ostentatieve treffen tussen kanselier Angela Merkel en de Dalai Lama. Hij vond het doel van dat treffen prachtig, maar had toch liever gezien dat dit in meer discretie zou verlopen hebben. Nu hebben de Chinezen duidelijk averechts daarop gereageerd en maandenlang contacten tussen China en Duitsland op ijs gelegd.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Die Welt

De juiste strategie om de mensenrechten aan te praten in China is de discretie, het zacht benaderen van het thema achter gesloten deuren. Discretie en een zachte hand, alsook het zelf stellen van een voorbeeld ter respect voor de Chinezen... dat kan wonderen doen, aldus de man. En ook heel veel geduld is nodig. Niet voor niets zegt men dat Chinezen een probleem kunnen aankaarten over 1001 jaren... Dat getal is uiteraard symbolisch, maar wij westerlingen kennen geen geduld. Boycot door regeringsleiders of sportlui die op de openingsplechtigheid van de Olympische Spelen niet aanwezig willen zijn, zal eveneens een averechts effect hebben. Algemeen zijn die spelen geen middel om de mensenrechten af te dwingen, maar een middel om tot wederzijdse toenadering te komen. De spelen zijn van uitzonderlijk grote culturele waarde voor hen en gelden als symbool van verbroedering onder alle volkeren. Voor China heeft dit een belangrijke waarde. Verbroedering op basis van respect voor de cultuur en de mentaliteit van elk land kan pas echt bijdragen tot het oplossen van tal van problemen, ook het probleem van de mensenrechten. Boycot van de spelen zal in China beschouwd worden als onwil ter verbroedering en daarbij zullen dan ook alle bruggen ter oplossing van de mensenrechten tijdelijk tot vrij langere tijd opgeblazen worden. Jürgen Hambrecht vraagt, dat wij ons meer zouden bekwamen in het ervaren van de Chinese mentaliteit, zodat wij op een 'aanspreekbare wijze' de Chinezen kunnen helpen om de mensenrechten toe te passen. Politici, kunstenaars, journalisten, scholieren, toeristen en sportlui van zowel China als westerse landen zouden meer tot uitwisselingen moeten kunnen komen.

Tja... wellicht heeft die man het wel juist voor. En tegelijk toont hij het beeld van een uitzonderlijk bewogen topmanager... dat missen we in deze tijden.

14:31 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mensenrechten, china, olympische spelen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.