16-04-08

Hoeveel lawaai mag in een Duitse huurwoning?

Lawaai
grootbeeld
Fotobron: focus

Lawaai in een Duitse huurwoning is niet steeds toegelaten...
Huurwoning

Hoeveel lawaai mag en wanneer?

De geluidshinder in een Duitse huurwoning is deels gereglementeerd, deels baseert men zich echter op verstandhouding met de buren.

Vaak verhuizen buitenlanders voor korte of langere tijd naar Duitsland. Dan huren zij meestal een woning. Daarbij is het goed te weten hoe het met lawaai gesteld is in die woningen. Daarom even de vastgelegde normen doornemen. Daarbij geldt als aanvaard, datgene wat in doorsnee door gerechtelijke vonnissen beslist is.

Televisie. radio, DVD en zo mogen niet hoorbaar zijn buiten de woning. In de traphal van het huurhuis mag dit haast niet hoorbaar zijn. Dat betekent, dat vanaf 22h nog stiller geluisterd moet worden. Zang of het beoefenen van muziekinstrumenten in een huurwoning is toegelaten, maar ook hier geldt de norm dat het buiten de woning niet of nauwelijks hoorbaar mag zijn. Gerechtelijke vonnissen hebben reeds beperkingen opgelegd van maximaal 2 uren zang of beoefening van muziekinstrumenten per dag, voor slagwerk slechts 45 minuten.

Grasmaaier, verticuteermachines, haagscharen en andere geluidveroorzakende toestellen voor het werken in een tuin mogen slechts gebruikt worden van maandag tot en met zaterdag tussen 7h en 22h. Maar in zeer vele gemeentes heerst een afzonderlijk reglement dat meestal dergelijke geluiden toelaat tussen 9h en 12h en tussen 14h en 17h. Daarbuiten is het dan verboden. In oorden met een rustkarakter kan de periode voor het gebruik van die toestellen nog meer ingedijkt worden.

Honden mogen slechts blaffen tussen 8h en 13h, alsook tussen 15h en 19h. Dat mag hooguit gedurende 30 minuten waarbij een hond slechts 10 minuten aan een stuk mag blaffen. Indien een hond zich daar niet aan kan houden, is deze verboden in de huurwoning. In praktijk worden honden meestal verboden via huisreglementen.

Een papegaai mag slechts roepen tussen 9h en 12h, alsook tussen 13h en 16h. Ook hier geldt alweer, dat vele verhuurders papegaaien - en algemeen huisdieren - verbieden.

Baby's en kinderen mogen lawaai maken 24 uren op een dag. Daar is geen gerechtelijke limiet gesteld. Het is wel verboden voor kinderen om in de hal van het huurhuis luidruchtig te spelen.

Het gebruik van sanitair in een woning is aan geen limieten beperkt. Men mag aldus douchen midden in de nacht, of de toilet doortrekken. Indien daarbij de waterspoeling al te hoorbaar is in andere woningen van het huurhuis, dan is de verhuurder verantwoordelijk. Hier en daar komt het uitzonderlijk voor, dat een huurcontract het douchen verbiedt tussen 23h en 5h.

Wasmachines, drogers en stofzuigers mogen eveneens onbeperkt gebruikt worden 24 uren op 24 en 7 dagen op 7.

Party's mogen eveneens 24 uren op 24 gegeven worden zonder enige limiet, maar zij moeten voldoen aan de algemene geluidsnorm van rust vanaf 22h.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Focus

Tenslotte technische apparatuur eigen aan de woning of het huurhuis, zoals liften, verwarmingsinstallaties: die mogen nooit meer dan 30 decibel veroorzaken. Indien die norm overschreden is, is de verhuurder verantwoordelijk.

Andere geluiden als roepen, tieren, deuren slaan, met luidruchtige schoenen rondlopen en wat ook nog meer, zijn niet geregeld, maar hier geldt de verstandhouding met andere huurders in hetzelfde huurhuis en heel uitzonderlijk is ook dit gereglementeerd door het huurcontract.

Zo... indien u ooit eens huurt in Duitsland, dan weet u waaraan zich te houden...

09:12 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: huren, lawaai |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.