16-04-08

Duitsers vrezen islamonderricht op Duitse scholen

Islamonderricht
grootbeeld
Fotobron: die welt

Islamonderricht op gewone scholen in het land kan bijdrage tot indijking van Al Qaidi sympathie
Islamonderricht

Bestrijding van haatpredikers

In Duitsland is veel terughoudendheid ontstaan tegenover de plannen van de bondsminister voor Binnenlandse Zaken om islamonderricht aan te bieden in alle Duitse scholen.

Vorige maand lanceerde Wolfgang Schäuble (CDU), bondsminister voor Binnenlandse Zaken, de idee om islam-onderricht aan te laten bieden in alle Duitse scholen die er een vraag naar hebben of kunnen hebben. De motivatie van de minister ligt in het voorkomen van valse interpretaties van de Koran door haatpredikers. Op die wijze zou een halt kunnen geroepen worden tegen rekrutering van kandidaat-terroristen in Duitsland.

Vele burgers in het land staan huiverig tegenover deze idee. Zij vrezen nog meer radicalisering door het veelvuldig voorkomen van geweld in de Koran, o.a. inzake een heilige oorlog.

Nu bestrijden specialisten, zowel psychologen als islamdeskundigen, het gevaar voor nog meer radicalisering. In tegendeel zou dergelijk onderricht een radicalisering tegenwerken. Het is de taak van islam-leraars om de juiste interpretatie van de verzen uit de Koran aan te brengen bij scholieren, een interpretatie van Allah als god van liefde. Geweld en de mogelijkheid tot een heilige oorlog kunnen in het licht van een Allah van liefde verklaard worden zonder dat geweld echt geweld wordt of zonder dat een heilige oorlog een echte oorlog of daad van terrorisme is. Het hangt er allemaal vanaf hoe men die koranversen interpreteert vanuit het geheel van de koran.. Hetzelfde telt trouwens voor de bijbel, die ook gruwelijke verhalen op het toneel brengt.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Die Welt

Naar een recent onderzoek onder 500 Al Qaida-aanhangers blijkt trouwens dat slechts 13 % van hen een korankennis hebben. Slechts 25 % van hen hebben een kindheid gekend binnen een islam-religieus gezin. 66 % van hen stammen helemaal niet uit een religieus gezin of leven in een omgeving met religieuze inslag. Dat wijst er reeds op hoe korankennis niet pers se gekoppeld is aan terroristische sympathie voor Al Qaida en dat haatpredikers hun doel blijkbaar niet bereiken bij hen die de koran begrijpen.

21:00 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, onderwijs, haatpredikers, al qaida |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.