15-04-08

Zijn wij wel wereldburgers?

Josef
Fotobron: spiegel

Akkerbouw heeft de wereld nodig
Voedselduurte

Politiek en voeding

Met Berlusconi helt West-Europa nu duidelijk over naar de rechtse tot vrij extreem rechtse politiek. Is dergelijke politiek in leidinggevende landen gunstig voor het mondiale probleem van de voedselduurte?

Politiek rechtse regeringen zijn vaak nuttig in bijvoorbeeld tijden van economische zwakte. Zij zijn veelal gericht op bevordering van ondernemingen, passen het belastingssysteem daartoe aan en eveneens het sociaal beleid. Het sociale staat dan in functie van het wel der ondernemingen. Eens het sociale in een land dan niet meer zo efficiënt is geworden, kan een linkse regering het precaire evenwicht proberen te herstellen. En zo veranderen regeringen voortdurend in een vicieuze cirkel. Op zich niet slecht als... als we het enkel vanuit een individuele staat bekijken.

Tegenwoordig echter is een staat slechts een kleine schakel in de hele ketting van staten ter wereld. De globalisering haalt elke staat uit het isolement en smelt alle staten samen in één koek. Als dan grote blokken van staten overwegend rechtse regeringen hebben, dan komt het sociale in de wereld ernstig in het gedrang. Het omgekeerde is evenzeer waar. Bij overwegend linkse regeringen riskeert de economie op aarde een terugslag.

Bekijken we dit nu vanuit Europa, dan begint zich toch een gevaarlijke situatie voor te doen. Met Silvio Berlusconi aan de macht in Italië zijn nu haast alle belangrijkste West-Europese regeringen in de handen van rechts tot vrij extreem rechts. Italië gaat alweer de meer extreem rechtse toer op, Frankrijk zweeft ergens tussen rechts en extreem rechts met Monsieur Sarkozy. In het UK heerst weliswaar Labour, maar die socialistische partij is meer rechts dan een gewone socialistische partij op het continentale Europa. En in Duitsland hier regeert Angela Merkel met een rechtse regering bestaande uit rechtse conservatieven en socialisten die meer centrum dan wel links zijn. Met de verkiezing van Berlusconi helt dan ook West-Europa duidelijk over naar rechts tot vrij extreem rechts.

Nu is West-Europa samen met de USA en Japan leidinggevend op aarde en duidelijk rechts gekleurd (eveneens samen met de USA). En dat in een tijd wanneer precies het sociale beklemtoond moet worden. Dat laatste is broodnodig wegens de huidige excessen van de globalisering. Broodnodig is hier wel het gepaste woord, als we zien hoe voedselrellen ontstaan rondom de planeet. Er is dringend een sociale inbreng nodig van alle leidinggevende landen ter wereld om het voedselprobleem aan te pakken. Van de rechtse regeringen moeten we weinig goeds verwachten. Zij steunen immers de globalisering vanuit een neoliberale obsessie. Door de steun van de rechtse regeringen zullen de multinationals nog meer landbouwgronden inpalmen voor winstgevende bedrijvigheden als het groene goud van tegenwoordig, de bio-energie. Die energievorm wordt in de toekomst waarschijnlijk zeer belangrijk gezien de petroleumvoorraden op aarde slinken. Maar een evenwicht tussen landbouwgrond voor voeding en dergelijke grond voor bio-energie is niet te vinden zolang de multinationals meer goud zien in die groene olie dan in een gouden tarwe-aar.

Ja, gisteren verklaarde de US-president dat de USA 200 miljoen Dollar ter beschikking stellen voor het ledigen van de honger in de wereld, en Duitsland biedt zowaar 20 miljoen Euro. Prachtige geste van die twee rechtse regeringen, niet? Samen betekent dat ongeveer 180 miljoen Euro voor de (naar Wereldbanknormen) 850 miljoen hongerlijdenden in de wereld..Prachtig: dat betekent 25 cent per hongerlijder. Schamen de Amerikanen en de Duitsers zich niet?

ROND DIT THEMA
Berlusconi aan de macht   commentaar in Die Welt

Noodzaak hervoming landbouw   commentaar in Der Spiegel

Linkse tot centrum-linkse partijen zouden dringend aan de macht moeten komen in de leidinggevende landen om de globalisering bij te sturen. Giften van x miljoen Euro doen niets, integendeel: de multinationals zullen nog driester worden, want de regeringen geven dan toch hun belastingsgelden aan de slachtoffers.

Zal er een dag komen, dat kiezers in een land niet meer gestuwd worden door lokale probleempjes, maar gemotiveerd worden voor globale problemen? We zijn allen wereldburgers, maar als het op verkiezingen aankomt, dan overrompelen de politieke partijen de kiezers met bekrompen eng-regionale belangetjes, zowel in het Belgenlandje als in Nederland als in Duitsland als in ....

21:17 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: honger, voeding, poltiek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.