15-04-08

Studiebeurzen, een schijnheilig iets

Student
Fotobron: spiegel

Studenten hebben het vaak moeilijk om financieel rond te komen
Studiebeurzen

Hoogste beurs voor de rijksten

Wie arm is, wordt gesteund. Dat betekent: wie de hoogste aftrek op de personenbelasting kan doen gelden, die wint de hoogste studiebeurs, de rijkste aldus.

Studeren kost geld, dat is ook in Duitsland zo. En om te kunnen studeren aan een hogeschool kent de Duitse staat studiebeurzen toe, net zoals in zovele landen. Het doel van die beurzen is het mogelijk maken van hogere studies voor armere mensen. Een heilig doel aldus, lovenswaardig voor een ware sociaalstaat. Maar...

Elke student aan een universiteit heeft recht op een studietoelage die in Duitsland schommelt tussen 5136 Euro en 5720 Euro. Die hoogste som gaat uiteraard naar de armsten onder de studenten. Dat is de filosofie, maar de werkelijkheid is net het omgekeerde. Kinderen van een rijk gezin krijgen de hoogste studiebeurs. Hun ouders hebben meestal een bedrijf of een middenstandszaak(je) of zijn landbouwer of oefenen een ander zelfstandig beroep uit, of zijn renteniers van meerdere huurwoningen. Dergelijke rijken hebben een overvloed aan belastingsaftrekken. Neem nu bijvoorbeeld een succesvol landbouwer. Alles wat hij nodig heeft voor zijn bedrijvigheid kan hij aftrekken van zijn belastingen. Dat is trouwens in vele landen zo. Uiteindelijk zal een snuggere landbouwer nog slechts een miniem inkomen hebben waarop hij belastingen betaalt. Niet zelden worden zij dan nog slechts belast op een inkomen dat het bestaansminimum benadert. Zij hebben dan ook recht op de hoogste studietoelagen voor hun studerende kroost. Een kind van een gewone werknemer, die geen bedrijfskosten kan aftrekken... tja, dat kind trekt de laagste studiebeurs.

Of nemen we een rentenier die niet gaat werken en enkel geniet van de duizenden Euro's die elke maand binnen vallen uit verhuur van enkele huizen. Dat inkomen moet hij uiteraard aangeven en daarop betaalt hij belastingen. Maar er zijn zoveel afschrijvingen, dat hij na verwerking ervan haast geen inkomen heeft. Zijn kinderen krijgen dan eveneens de hoogste studiebeurs. Zo werkt de sociaalstaat in Duitsland.

ROND DIT THEMA
Voorbeeld van armere student   in der Spiegel

Zeer veel studenten uit het hoger onderwijs komen lang niet rond. En wie zijn het dan? Jawel, de armsten die de laagste studiebeurs trekken. De rijkste studenten, zij die de hoogste studiebeurs trekken, hebben geen problemen om rond te komen. Zij oefenen wel een studentenjob uit, maar dat is dan meer uit tijdsverdrijf....

Inderdaad, hetzelfde verschijnsel doet zich voor in vele landen. Toch is het systeem vrij onrechtvaardig in Duitsland. De grootte van de beurs is immers in het land hier niet erg verschillend tussen de laagste en de hoogste. Dat op zich is al hemeltergend.

09:17 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: studiebeurs |  Facebook |

Commentaren

Niet rechtvaardig. maar is dat niet zo met vele dingen?
Groetjes Sebastien.

Gepost door: emmy | 15-04-08

De commentaren zijn gesloten.