14-04-08

Voedselconflicten nemen mondiaal toe

Voedselconflicten
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Kaart met voedselconflicten en landen die een verbod hebben opgelegd op export van voeding ter bescherming van de eigen voedselmarkt
Voedingsprijzen

Conflicten op aarde nemen snel toe

In meerdere landen zijn voedselrellen uitgebroken. In 33 landen dreigt instabiliteit tot maatregelen die wij niet graag horen willen... landen met macht als Egypte, Pakistan, Indonesië.

Voor enkel dagen werd het thema van de duurte der levensmiddelen besproken op deze blog. Er werd toen van mogelijke voedseloorlogen gesproken in een nabije of verder af gelegen toekomst. De werkelijkheid achterhaalt echter de bangste verwachtingen.

In het weekeinde werd een rapport van de Wereldbank bekend. Dat zet alle lichten op rood.

Er worden in de laatste weken opstanden gemeld in meerdere landen zoals in Haïti, Peru, Argentinië, Egypte, Kameroen, Mauretanië, Mozambique, Senegal, Ivoorkust, Jemen, Indonesië. En de opstanden worden steeds heviger en heviger. De wereldbevolking kreunt onder de duurte der levensmiddelen. Zo bijvoorbeeld is de tarweprijs wereldwijd in drie jaar tijd met 181 % gestegen. Rijst en maïs - basis producten in vele landen – zijn eveneens haast verdubbeld in prijs. En dan zwijgen we over de meest recente stijging van melk, eieren, olië, en zo meer.

Schuld ervoor is volgens de wereldbank in hoofdzaak het verminderen van het aantal landbouwgronden voor akkerbouw ten koste van bio-energie en veehouderij. Vee brengt meer geld op voor de multinationals uit de globalisering, en zeker bio-energie. De klimaatsverandering veroorzaakt toenemende oogstmislukkigen. Vele volkeren zijn overgestapt naar andere eetgewoonte. En speculanten drijven de voedingsprijzen kunstmatig opwaarts.

De gevolgen zijn volgens de wereldbank niet te overzien. In landen als Egypte, Indonesië en Pakistan leidt het voedselprobleem door de dure prijzen tot instabiliteit. Het is niet moeilijk te raden tot wat zulks kan leiden. Instabiliteit veroorzaakt de noodzaak tot maatregelen. Oorlog voor voeding is dan geen fictie meer. Dergelijke lokale oorlogen kunnen snel uitbreiden tot gevaarlijke conflicten op meer dan regionaal vlak.

Wat kan de mens eraan doen? Aan de klimaatsverandering is relatief weinig te doen. Maar het stoppen van de speculanten, het afremmen van de multinationals die kostbare akkergronden inpalmen voor bio-energie en veeteelt... daar is wel iets aan te doen.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Der Spiegel

Wereldbank   webpresence

In totaal zijn nu reeds 33 landen op aarde bedreigd door instabiliteit wegens de hoge voedingsprijzen, tendens stijgend. 850 miljoen mensen op aarde lijden acute honger. Dat hongerprobleem heeft altijd bestaan doorheen de geschiedenis. Maar nog nooit is de omvang ervan zo groot geworden en nog nooit nam die omvang dergelijke toenemende proporties aan in relatief korte tijd. Voor het eerst moeten nu ook de welstellende landen voelen, dat voeding een luxe-iets is geworden. Steeds meer Europeanen, Amerikanen, Japanners moeten grabbelen om geld te vinden voor het dagelijks voedsel. En niets wijst erop, dat de stijgende tendens van de voedselprijzen op te houden is, tenzij... tenzij mondiaal een halt wordt toegeroepen aan de hebzucht van multinationale ondernemingen in deze sectoren van de voeding.

18:02 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: voedselprijzen, voeding |  Facebook |

Commentaren

Aanpaak van het geldsysteem is nodig. Of Geld als Schuld : Hoe centrale banken geld uit niets drukken maar met veel tralala dit feit als belangrijke waarheid wegstoppen.

Ik raad je aan 47 minuten thuis van je tijd te nemen op dit even te bekijken. Bekijk het ene paar keer met tussenpozen want in één keer kan het zijn het niet helemaal duidelijk is. Echter zal vanaf de eerste keer gezien te hebben duidelijk zijn dat het hier om de grootste oplichting gaat ooit. Zó groot dat het eigenlijk bij de mensen niet opkomt geld op die manier te zien want iedereen heeft het te druk in de maalstroom van het financiëel overleven.

Ik betwijfel niet dat de CB oplichters hierop gerekend hebben, dat het leven zó druk is dat de mensen noch de tijd hebben noch moeite meer willen doen na de drukke dag om dan nog eens die geldkwestie deftig na te kijken.

Ik vermoedt dat vele manipulaties nogal abstract aandoen en de verbanden tussen al die verschillende manipulaties met geld moeilijk te vatten zijn zonder te weten hoe precies de centrale banken het voor elkaar krijgen 'in achtertuin' geld te drukken en dan nog het lef hebben er interest voor te vragen (iets uit niets kunnen vragen lijkt voor mij ook een interessante job ;).

Centrale banken zijn uiteindelijk private bedrijven met aandeelhouders en een raad van bestuur. Enige uitzondering is dat een aandeelhouder van een Centrale Bank NOOIT verliest, ik herhaal, een aandeelhouder, wat de economische situatie ook is, verliest NOOIT. Altijd winst. Of in macht of in geldwaarde of in overgenomen failiete banken of vergrote controle op (deels) overgenomen grote banken. De greep op die grote banken is gaat steeds gepaard met noodleningen aan deze banken. Dit gebeurt onder andere wanneer er over een 'injectering' van geld gesproken wordt. Als je artikelen over 'injectering' van geld door één of andere Centrale Bank leest dan is het weer zover, dan draait de drukmachine op volle toeren en verhoogt de macht van de Centrale Bank over de gebruikers van dat geld. Waarom deze Centrale Banken zonodig hun macht willen vergroten dat zelfs deze de macht van nationale regeringen overstijgt (dit is reeds een onbesproken feit) is een ander en zeker boeiend verhaal. Het gebeurt zéér langzaam zodat de mensen het eigenlijk niet helemaal doorhebben. Het enige wat wel opvalt is dat hoe langer hoe meer alles gecommercialiseerd wordt; winst boven mens. En economische crisisen, die trouwens NOOIT een crisis voor de Centrale Banken zijn noch hun aandeelhouders, steeds meer synchroon en wereldwijd gebeuren waarbij de Centrale Banken (ECB, Bank of England, Federal Reserve) hun greep op de richting van de mensheid in macht deze van nationale regeringen overstijgt.

Dit staat in niet te onderschatten verband met de voedselprijzen. Wij zijn afhankeijk geworden van indrustievoeding nadat ze de grenzen openlegden en ons meer en meer afhankeijk maken van hen voor het recht op grond.

Gepost door: Benno | 19-05-08

Wat is geld? Die 47 minuuten om meer te weten over wat geld nu eigenlijk is en vanwaar het blijft komen is te spenderen op http://home.scarlet.be/watisgeld

Gepost door: Benno | 09-12-08

De commentaren zijn gesloten.