13-04-08

Castings op televisie: cool!

Castings
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Dieter Bohlen (links), het toppunt van narcisme in Duitsland, en twee andere om ter domst uitziende juryleden bepalen hoe een huidige jongere er moet uitzien en hoe hij of zij zich moet gedragen.
Castings

Castings: de nieuwe levensnorm

Castings hebben het televisiegebeuren veroverd, jagen de kijkcijfers ongelooflijk op en storten jongeren in psychische drama's en blijvende trauma's.

Heb je als jongere een uiterlijk als George Clooney? Neen? Dan ben je een mislukkeling, dan trek je jou beter terug uit het leven. En jij, jonge dame of juffer van 16? Lijkt je al op Britney Spears? Neen? Dan ben je verachterlijke boerin, een plomp geval waarop een man hooguit kan kotsen. Ben je hier in Duitsland niet zo tenger als Heidi Klum, dan verschijn je morgen best niet meer onder stads- of dorpsgenoten.

Miskleunen, vieze peuken, noem maar op. Hoe minder een jongere of jong volwassene het perfecte spiegelbeeld van de idolen uit Hollywood is, hoe verachterlijk hij of zij wel is. De samenleving kotst dan van jou! Ja... dat is de geest die heerst in de laatste mode op commerciële zenders: casting. In Duitsland is het een furore. De ene casting ontstaat na de andere. Wil je een superster worden, dan bieden de commerciële zenders jou alle kansen, in een wekelijkse competitie. Met duizenden vliegen jongeren op de casting "Deutschland sucht den Superstar". Voor een keiharde jury worden jongeren vanaf 16 jaar gekeurd. Daarbij wordt hen onverbloemd de hel voorspeld als zij niet presteren. Iedereen kan de kans wagen, life voor televisiecamera's voor een miljoenenpubliek. Je wordt van boven tot onder afgebroken, psychisch ben je een vod geworden als je niet voldoet aan de vooropgestelde eisen van de casting-organisatoren. Ook de openbare zenders gaan nu deze toer op. Waar tot voor kort een casting voor bijvoorbeeld een hoofdrol in een musical achter gesloten deuren gebeurde om elke kandidaat te beschermen, daar gebeurt dat nu voor een miljoenenpubliek.

Psychisch zijn die jongeren kapot indien het fout loopt. En fout loopt het voor alle duizende kandidaten, tot op slecht één na, de winnaar. Een televisiezender gebruikt dan de grootste flops (en ook de beste performances) uit die duizenden om aan het publiek te tonen. Dat is nodig voor de kijkcijfers. Dat daarbij jongeren compleet afgebroken worden en toch de dag nadien door het leven moeten en bespot worden door elkeen .... dat hoort er nu eenmaal bij. Wie niet een George Clooney wil of kan zijn, wie niet Britney Spears als een kloon wil evenaren, die moet het maar weten! De nieuwe goden zijn opgestaan, de hollywoodstars, en alles zal gedaan worden om aan de rechterzijde van die goden te mogen zetelen.

ROND DIT THEMA
Laconische kijk op castings   in Der Spiegel

Tja... vroeger bepaalde Stalin hoe een mens moet denken en handelen. Hitler gaf eveneens de maatstaf aan. En nu is het de beurt aan de commerciële zenders om te bepalen hoe je zal handelen en hoe je eruit moet zien. En.. wie niet volgen wil, hem of haar wacht de hel. Zo simpel is het. Geen enkele jongere of jongvolwassene is verplicht eraan deel te nemen. Je kiest zelf, maar als je kiest, dan moet je tegen de gevolgen kunnen. Zo eenvoudig! Hebben de media het niet geleerd uit de houding van de christelijke kerken tegenover hen die niet willen volgen?

En wie geniet van dat alles? De ene op die duizenden en... het publiek. Elke televisiekijker kan voyeuristisch genieten van de mislukking van de ene of de andere. De kijker juicht voor diegene die wint, en geniet op gelijke wijze van elkeen die als een vod in de prullenmand wordt geworpen. Kan je op het werk, op school of in de fitnessclub niet meepraten over de afgang van een kandidaat, dan val je uit de gemeenschap, dan ben je een marginale. U zou er verwonderd van zijn, hoeveel blogs in Duitsland tegen elkaar op concurreren om een casting te bespreken en de kandidaten nog meer in de verdoemnis te jagen. Kinderen volgen het in de woonkamer en apen het na op school.... De casting is een competitie over meerdere weken, net zoals het voetbal en haalt vaak de populariteit van het voetbal in. Als wij mensen ons maar kunnen verkneukelen bij de mislukking van een andere...Zo zijn wij mensen anno 2008. Wij zijn het publiek van de gladiatorenspelen en van de strijd van veroordeelden tegen leeuwen en tijgers in de Romeinse collosea. Cool! Das war wieder ein geiler Tag!

17:45 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: casting |  Facebook |

Commentaren

Castings..... .... Commerciëel gedoe en kijkcijfers winnen, hoe dan ook.
Blijf gewoon jezelf, er zijn al anderen genoeg!
Een W-VL. halfzonnige (koude) lentegroet.

Gepost door: Lieve | 13-04-08

Algemeen verschijnsel Ook hier in Vlaanderen worden de TV-kijkers overspoeld met dit soort voyeuristische programma's. Zich vergapen aan de miserie van anderen is in. Hier ligt VTM en consoorten al lang buiten.

Overigens een der eerste slachtoffers, Daniel Kübelböck, was vorige woensdag te gast bij Frank Plasberg in "Hart aber Fair" op Das Erste.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 13-04-08

De commentaren zijn gesloten.