13-04-08

Baas Deutsche Bahn boycotte een antinazi-tentoonstelling

Zug der Erinnerung
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Zug der Erinnerung, aangrijpende tentoonstelling
Nazisme

Baas der Duitse spoorwegen boycotte een tentoonstelling over nazipraktijken

Der Zug der Erinnerung, een rollende tentoonstelling als waarschuwing tegen het nazisme met aangrijpende beelden over medische experimenten op kinderen, werd maandenlang geboycot door de baas van de Deutsche Bahn. Nu eindelijk staat de trein in Berlijn.

Vandaag meldde het journaal van de Belgische VRT de tentoonstelling van de "Zug der Erinnerung", echter zonder de problematiek die er rond ontstaan was en maanden voor boycot zorgde. De trein is een waarschuwing tegen elke vorm van nazisme. De trein bestaat uit een locomotief uit 1919. Als wagons werden hedendaagse types gebruikt omwille van de gemakkelijke ruimte ter tentoonstelling. De transporten in de nazitijd gebeurden in wagons voor veetransport. In de wagons van de Zug der Erinnerung werd alles herbouwd en een tentoonstelling ingericht rond de medische experimenten van de nazi's op kinderen.

De trein heeft in de voorbije maanden reeds 48 spoorwegstations aangedaan en trok telkens massa's volk. Reeds maanden terug werd gepland om de trein halt te doen houden in Berlijn, in het hoofdstation. Maar de baas van de Deutsche Bahn verzette zich. Officieel kon de trein in het gloednieuwe Hauptbahnhof van Berlin niet stoppen, gezien de stoom uit de lok het rook-detectie-systeem in werking zou zetten. Het uitschakelen van dat systeem gedurende de korte tijd dat de trein binnenrijdt, was niet mogelijk wegens het gevaar voor de passagiers in het station bij uitgeschakeld systeem.

De organisatoren waren verbouwereerd door deze beslissing, die blijkbaar enkel door de baas van de Deutsche Bahn, Hartmut Mehdorn, genomen werd. Hartmut Mehdorn staat reeds lang bekend als een niet afkerige persoon van rechtsextreem gedachtengoed, zeiden de organisatoren. Zij noemden hem ronduit een "nazi". Mehdorn trok de organisatie voor de rechtbank.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Der Spiegel

Nog erger werd het, wanneer Mehdorn plots 100.000 Euro stationeergeld eiste voor de trein in een ander station van Berlijn, Berlin-Ost. In het hoofdstation mocht de trein sowieso niet komen, aldus Mehdorn. Politici van alle partijen eisten, dat Mehdorn die kosten als gift aan de organisatie zou schenken in plaats van maar 1 cent ervan op te eisen. Mehdorn weigerde.

Sinds dit weekeinde staat dan eindelijk de trein in Berlin-Ost. Het probleem van de geëiste 100.000 Euro is nog niet opgelost, maar de boycot van Hartmut Mehdorn is overwonnen...

21:13 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: tentoonstelling, spoorwegen, nazisme |  Facebook |

Commentaren

Mehdorn Dat verhaal over Mehdorn hebben ze er hier inderdaad niet bijverteld. Tja, wat in het kraam niet past wordt verzwegen. Moest er nu ook een "Zug der Erinnerung" over het onrecht in de toenmalige DDR komen zou hij dit dan ook trachten te verhinderen?

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 13-04-08

De commentaren zijn gesloten.