10-04-08

Duitse socialisten krijgen het moeilijk

Kurt Beck
grootbeeld
Fotobron: beck

Kurt Beck, voorzitter van de SPD
Politiek

SPD verliest steun van de bevolking

Het gaat slecht met de partij van de socialisten. De steun van de bevolking is schijnbaar meer zoek dan ooit. Reden tot paniek is er echter niet. Het verschijnsel van een debacle halverwege een reegeringsperiode is klassiek bij de socialisten.

Het gaat de SPD, de partij van de socialisten niet voor de wind. De opiniepeilingen van de laatste weken wijzen allen op een dieptepunt van jewelste. De partij daalde beneden de dertig procent der kiezers wat haast tien procent minder is dan bij de laatste bondsverkiezingen in 2005. De naaste concurrent, de CDU-CSU van de conservatieven kraait reeds victorie. Zij is de naaste concurrent. De conservatieven en de socialisten zijn de grootste partijen van Duitsland met elk meestal een percentage van 35 tot 40 procent van de kiezersstemmen. Beide partijen vormen een coalitie in de bondsregering. Hebben de conservatieven redenen genoeg om te lachen? Laten we eens zien...

In de Duitse pers oppert men reeds de totale collaps van de SPD. Redenen zoekt men in het debacle van Hessen. In die deelstaat regeerde tot januari de CDU met een meerderheid, tot bij de verkiezingen bleek, dat noch de CDU noch de SPD voldoende stemmen haalden om met de klassieke kleine partijen (liberalen en groenen) een regering te vormen. Daarom besloot Kurt Beck als voorzitter van de SPD om een regering te pogen samen te stellen in coalitie met de groenen en met de verdoken steun van de ex-communisten. Die poging is weliswaar mislukt, maar de reacties zijn vernietigend voor de socialisten. Binnen de partij waren de meesten verontwaardigd door die mogelijkheid tot samenwerking met de ex-communisten, die geacht worden de Duitse economie te schaden.

De werkelijke oorzaak voor de zwakte van de SPD ligt echter met waarschijnlijkheid ergens helemaal anders. Telkens immers, wanneer de socialisten in een bondsregering zitten, doet zich het verschijnsel van een aanzienlijke zwakte voor halverwege de regeringsperiode van vier jaren. Dat lijkt wel een constante te zijn, die het echter niet belemmert, dat de partij tegen de volgende verkiezingen weer sterk genoeg staat om een gevaarlijke concurrentie te zijn voor de conservatieven. De reden voor dergelijke zwakte ligt in het protest van de bevolking tegen regeringsmaatregelen. De bondsregering moet immers alles doen om de Duitse economie recht te houden, wat vaak niet zo simpel is, zeker niet in deze tijd van stijgende inflatie en van recessiegevaar. Dan moet de sociaal gerichte SPD al te vaak snoeien in sociale steun en dergelijken.

De huidige bondsregering is reeds iets meer dan twee jaar in het zadel. In de herft 2009 staan de volgende bondsverkiezingen voor de deur. Dan zal het protest van de bevolking tegen de afbraak van de sociaalstaat zich eerder tegen de CDU-CSU keren, wat eveneens een steeds terugkomend verschijnsel is. Ook de vorige bondsregering onder oud-kanselier Gerhard Schröder kende dit stramien der Duitse kiezers. Toen daalde de SPD tot op een historisch dieptepunt halverwege de ambtsperiode, maar steeg tot op haast gelijke hoogte met de conservatieven bij de bondsverkiezingen van 2005.

ROND DIT THEMA
SPD   webpresence

Moet de SPD dan geen vrees hebben voor Die Linke (de ex-communisten) bij de bondsverkiezingen in 2009? Waarschijnlijk niet. Bij bondsverkiezingen stemmen de burgers meer traditioneel dan bij deelstaatsverkiezingen. Dat betekent dan ook, dat de ex-communisten weinig tot geen succes moeten verwachten op bondsniveau, hoewel... De regering Angela Merkel (CDU) heeft de sociaalstaat zozeer aangetast, dat het vertrouwen van de kiezers wel eens verder zoek zou kunnen zijn dan ooit, en dan... ja, dan wordt het koffiedik kijken hoe de bondsverkiezingen in 2009 zullen verlopen.

09:42 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spd, socialisten, verkiezingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.