09-04-08

Recessie kan Duitsland bereiken

Peer Steinbrück
grootbeeld
Fotobron: handelsblatt

Peer Steinbrück, Duits minister voor Financiën, kneipt ze...
Recessie

Duitse fiscus houdt hart vast

Pessimisme heerst overal: een recessie vanuit de USA kan Europa treffen, hoezeer alle instanties ook proberen om het woord recessie niet uit te spreken.

Een recessie lijkt wel voor de deur te staan. In de USA dreigen twee kwartalen na elkaar te ontstaan met teruglopende resultaten. Dat is het kenmerk van een recessie. Men wacht dan ook met een bang hart op de resultaten van het tweede kwartaal 2008. Het eerste was ronduit rampzalig. Einde juni kan het zover zijn, dat alle bevoegde instellingen niets ander meer zullen kunnen dan een recessie te erkennen. De gevolgen zullen echter ook de EU zwaar treffen. In Duitsland spreekt men reeds van gevaarlijke tekorten in de staatskas.

Volgens het internationale muntfonds zou er momenteel een verlies geboekt worden van twee biljoen dollar of de financiële markt, en er lijkt niet echt beterschap op komst. Alle instanties doen hun uiterste best, om een positieve toekomst te voorspellen voor de tweede helft van het jaar, maar blijkbaar geloven weinigen daarin.

In Duitsland betekent dit alles een terugschroeven van het bekomen elan in de laatste jaren. De Duitse economie draaide door hervormingen wonderbaar. De export (het belangrijkste kenmerk van de Duitse economie) boomde. Maar de dreigende recessie in de USA zou dit alles wel eens als een kaartenhuisje in elkaar doen storten.. De negatieve effecten uit de USA bereiken de hele wereld. Inflatie is er het gevolg van. In de laatste drie maanden is de inflatie gestegen tot hoogten die normalerwijze slechts in drie jaren of meer zouden bereikt worden. Duitse bedrijven hebben het moeilijker en moeilijker om kredieten los te weken. De financiële markt is zeer terughoudend in het verstrekken van kredieten, hoezeer alle nationale banken in de wereld het voorbeeld van de USA volgen en de intresten aanzienlijk verlagen om het geld rollend te houden.

ROND DIT THEMA
Recessiegevaar   in de Financial Times Deutschland

Commentaren op recessiegevaar   in Der Spiegel

De gevolgen zijn niet echt aangenaam. De inkomsten van vennootschapsbelasting en belasting op de bedrijfswinsten dalen in Duitsland opmerkelijk, tegenover stijgende resultaten tot en met het einde van het jaar 2007. Ook de export daalt en uiteindelijk zullen ook het aantal jobs dalen. Dat alles betekent een verlies voor de Duitse staat van een geschatte 10 miljard Euro.

Daardoor betaalt de gewone man in de straat steeds meer en meer voor producten, vooral voor voedsel. En de staat zal nieuwe bronnen van belastinginkomsten moeten opzoeken, alweer ten koste van de gewone man, die nog niet veel gevoeld heeft van het elan van de Duitse economie in het jaar 2007 en nu dan toch onmiddellijk de gevolgen moet dragen van de achteruitgang in dit jaar. Tja...

08:55 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: recessie, inflatie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.