08-04-08

Vandaag is het Flockedag

Flocke
grootbeeld
Fotobron: nuernberg

Flocke, het ijsbeertje, doet haar wereldpremière vandaag
Flocke

Voorstelling aan de pers

Vandaag is het Flockedag en dat wordt een wereldgebeuren, rechtstreeks uitgezonden op Duitse zenders en CNN. Niets ontsnapt aan de publicitaire ambities van de stad Nürnberg en haar zoo.

De stad Nürnberg maakt zich op voor het grote moment: Flocke, het ijsbeertje, wordt vandaag voor het allereerst aan het publiek getoond in haar nieuwe leefruimte. Vandaag mag alleen de pers aanwezig zijn, vanaf morgen treedt Flocke dan elke dag op.

De stad wil miljoenen en miljoenen aan het ijsbeertje verdienen. Het beertje moet een echte goudmijn worden, en daarvoor wordt alles gedaan. Vandaag om 15.15h is het grote optreden gepland, dat rechtstreeks zal uitgezonden worden op nationale en internationale televisiezenders. Vanaf 15.15h kan u life dit eerste optreden volgen op de Duitse zenders Bayerisches Fernsehen, ZDF, n-tv, N24 en op de internationale wereldzenders CNN en Fiji-TV.

Ondertussen groeit echter de kritiek van vele dierenrechtorganisaties. Enerzijds wijzen ze erop, dat het ijsbeertje psychische schade zal oplopen door dat circus-gebeuren waaraan zij zich gedurende de komende maanden zal moeten blootstellen. Anderzijds klagen zij over de geldhonger van de betrokken instanties. Zowel de zoo als de stad Nürnberg wil zich verrijken op kosten van het welzijn van het ijsbeertje. Of die kritiek terecht is, is moeilijk in te schatten. Psychische schade kan Flocke inderdaad oplopen door te vervreemden van haar natuurlijke habitus. Maar is dit niet eerder meer vrees dan werkelijkheid? Flockes voorganger in Berlijn, Knut, is ondertussen reeds een hele bonk en lijkt in niets schade te hebben opgelopen van zijn optredens. Integendeel, hij gedraagt zich reeds als een echt roofdier, zo natuurlijk en eigen het maar kan. Rond Pasen bijvoorbeeld shockeerde hij publiek en dierentuinpersoneel door uit het voorbijstromende water aan zijn omheining karpers te grijpen met zijn grove klauwen. Hij smeet de grote karpers hoog in de lucht en liet hen dan neerploffen op de ruwe rotspartijen van zijn leeefruimte. Het toevallig aanwezige publiek was geschokt, verbouwereerd. Niets bleek nog te bespeuren van de lieflijke Knut. Hij werd een regelrechte moordenaar, aldus lijkbleke dametjes. maar ja.... dit bewijst maar eens, hoe Knut helemaal geen nadeel heeft ondervonden van zijn optredens en en waar roofdier is geworden, zoals al zijn soortgenoten.

Flocke moet – zoals gezegd – miljoenen in de kas brengen. Dierenrechtorganisaties beklagen de geldhonger van stad en zoo. Maar ook hier moet men die kritiek relativeren. De inkomsten zullen besteed worden aan projecten ter bescherming van de natuur in de polaire regio's. Wel moet het optreden van het ijsbeertje de onkosten kunnen dekken, die gemaakt zijn. De zoo van Nürnberg heeft heel wat kapitaal geïnvesteerd in het aanleggen van extra-parkeergelegenheden, verdubbeling van de toegangskassen tot de zoo, aanleg van extra toiletmogelijkheden, verruiming van de toegangspaden tot Flockes domein, enzovoort.

ROND DIT THEMA
Flockeblog   blog van de stad Nürnberg

Flockeblog   blog van het Bayerisches Fernsehen

Betreffend artikel   in de Süddeutsche Zeitung

TV-interesse   Flocke op het ZDF

Ja, de stad Nürnberg en de zoo rekenen op een enorme toestroom van kijklustigen. Wat men zich wel kan afvragen: zal Flocke hetzelfde succes kennen als Knut in Berlijn? Dat wordt wellicht afwachten. Knut was een unicum en genoot publiciteit door de actualiteit van de klimaatsverandering. Nu, anno 2008, is de klimaatsverandering reeds een dagdaaglijks verschijnsel geworden, waaraan de pers niet meer die belangstelling geeft, die er bestond in Knuts tijd.

Voor de geïnteresseerden enkele data: Flocke weegt reeds 19 kg. Zij zal na haar persoptreden van deze namiddag haar kunstjes tonen aan het grote publiek vanaf morgen woensdag gedurende een korte tijd in de namiddag. pas vanaf het komende weekeinde worden vaste uurschema's in acht genomen. Zij zal dan elke dag optreden tussen 9h en 11h, alsook tussen 13h en 16h. Toegangsprijs tot de zoo is 7,50 Euro, waarin gratis vervoer vanuit de stad voorzien is.

09:11 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: flocke, ijsbeertje |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.