08-04-08

Störtebeker, de broemdste Duitse piraat

Klaus Störtebeker

Klaus Störtebeker, de meest beruchte Duitse piraat uit het begin 15de eeuw. Maar in werkelijkheid zou het om het portrait van een keizerlijke raadsheer gaan.
Piraterij

Klaus Störtebeker, een Duitse legende

Klaus Störtebeker was ooit de meest beruchte en meest befaamde Duitse piraat, die de Noord- en Oostzee tot een hel maakte voor de koopvaardijschepen.

Voor de kust van Somalië is op deze dagen een handelsschip gekaapt door piraten. Alle lui aan boord (overwegend Fransen) werden gevangen genomen en op een eiland afgezet. Een klassieke piraterij zoals er meerdere gebeuren in die regio. De Franse president zou met speciale interventiekrachten willen inzetten. Dat gegeven doet automatisch terugdenken aan de meest beroemde Duitse piraat ooit, Klaus Störtebeker.

Die man zou in 1360 geboren zijn. Hij kwam in het toenmalige nieuws door een straatgevecht in Wismar aan de Oostzee. Daar zouden twee burgers een andere kreupel geslagen hebben. Die werd genoteerd als zijnde een zekere Nikolaus Störtebeker. Lange tijd werd van hem niets meer vernomen, tot op het Zweedse eiland Götaland een piratengroep actief werd. Zij noemden zich de Likedeelers met een Klaus Störtebeker aan het hoofd en werden een ware pest op de Noord- en Oostzee. Vooral de Hansa-vloot werd het slachtoffer omwille van de rijke buit die er te grabbelen viel aan specerijen en textielwaren. Engelse, Deens, Hollandse schepen en uiteraard ook Zweedse en Duitse waren het slachtoffer.

Schedel piraat
grootbeeld

Deze schedel in het historisch museum van Hamburg zou van een van piraten afkomstig zijn.

Klaus Störtebeker had echter ook een positieve naam gekregen. Rond 1400 werd haast heel Zweden overrompeld door de Denen, alleen Stockholm kon standhouden. Störtebeker zou toen alle buit uit zijn piraterij benut hebben om de stad te bevoorraden.

Hij zou zich ook lange tijd hebben gevestigd in Marienhafe tegen de Eemsmonding in de Noordzee. Maar de Hollanders voelden hun vloot bedreigd. De hele hansa joeg achter hem, tot hij bescherming kreeg van hertog Albrecht I van Bayern, die tevens graaf was van Holland en van Henegouwen in het huidige België.

Maar de man werd driester en driester. Geen hansaschip was meer veilig op de Noordzee. Dan besloot de hansa om een ware zeeslag tegen hem en zijn piraten te leveren ter hoogte van Helgoland. Daar werd Störtebeker gevangen genomen en met zijn kompanen naar Hamburg gevoerd.

En dan begint de legende... Hij werd veroordeeld, maar beloofde bij behoud van zijn leven aan de stad een snoer uit goud, zo lang, dat het de hele stad zou kunnen omsluiten. De heren van Hamburg gingen er niet op in en veroordeelden hem tot de dood door onthoofding. Net voor de executie vroeg hij als eerste van de meer dan 70 piraten te worden onthoofd. En... hij smeekte om zoveel piraten in leven te houden als hij als onthoofde nog voorbij zou kunnen lopen. Dat werd hem toegestaan. Zijn hoofd rolde en hij zette het op een loopje. Reeds elf man had hij zonder kop voorbij kunnen lopen als de beul het welletjes vond en het lichaam liet struikelen. Maar de elf werden samen met alle anderen dan toch maar onthoofd.

Zijn fabuleuze schat zou hij begraven hebben op het eiland Rügen. Tot daar de beroemdste Duitse piraat ooit. In 2007 werden alle archieven over die figuur nogmaals onderzocht, en blijken een aantal dingen die een heel ander licht over de man werpen. Zo zou hij helemaal niet Klaus, maar Johann Störtebeker heten. Met die voornaam staat hij ook geacteerd in de archieven van hertog Albrecht van Bayern. Deze Johann Störtebeker leefde in Dresden en was een welstellend koopman die stierf in 1413, 12 jaar na de onthoofding van de piraat Störtebeker. Nog vreemder wordt het als men de schilderij van de piraat nader bestudeert. Deze werd steeds als het portrait van de piraat beschouwd, maar nu blijkt het te gaan om een zekere Kunz von der Pozen, een raadsman van keizer Maximilian die een honderdtal jaren later leefde. En wat die schat op Rügen betreft.... na ja... die is dus nooit gevonden.

ROND DIT THEMA
Klaus Störtebeker   levensloop-legende

Störtebeker-bier   webpresence

Störtebeker-festival   in Marienhafe

De schedel van Klaus Störtebeker was te bewonderen in het historische museum van Hamburg. Maar die werd beschadigd door een brand in 1842. Naar verluidt zouden brokken ervan nu het voorwerp worden van een DNA-onderzoek. In datzelfde museum is echter wel de schedel van een van de andere piraten te bewonderen, althans... als dat ook maar geen legende is.... Ach ja, vanwaar komt die zo vreemde naam 'Störtebeker'? Wel, die burger van Wismar stond bekend om zijn bier drinken. Hij was in staat om een klassieke beker uit die tijd van vier liter bier in een enkele teug leeg te drinken... hij stortte als het ware de hele bekerinhoud in zijn lijf -> Störtebeker.

Voor toeristen: Op het eiland Rügen wordt elk jaar een Störtebekerfestival gehouden. En in Marienhafe heeft elke drie jaar een Störtebeker-theaterfestival plaats. Nu van 25 juni tot 19 juli 2008 kan u dit uitzonderlijk festival meemaken. Dat is misschien een nuttige tip voor vooral de inwoners van Noord-Nederland... Maar rij er niet voorbij, want de gemeente is een van kleinste van de deelstaat Niedersachsen.

21:25 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: piraat, piraterij |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.