07-04-08

Personeel bespieden: een ware sport

Lidl
grootbeeld
Fotobron: focus

Lidl, slecht een van de vele discounters in Duitsland
Discounters

Lidl en nazi-praktijken

Onlangs kwamen schrijnende voorbeelden van spionage van het personeel aan het licht bij enkele discounters in Duitsland, vooral Lidl en Schlecker. Maar de illegale praktijken gebeuren in vele supermarktketens, vaak heel verborgen.

In de voorbije dagen kwamen spionagepraktijken van discounter op het personeel aan het licht. In Duitsland zijn vele discounter die vaak aan ongelooflijk gunstige prijzen hun waren aanbieden. Enkele ervan zij internationaal ook zeer actief. Speciaal te vermelden zijn Lidl-supermarkten en Schlecker-drogisterijen. Zij kennen een enorm succes en boeken ondanks hun goedkope waren monsterachtige winsten. De voorzitter van het Lidl-concern is een van de rijkste personen in Duitsland.

De praktijken die vele discounters hanteren tegen diefstal en tegen hun personeel zijn echter zeer dubieus. Elke handelaar heeft het recht diefstal van waren te voorkomen. Daartoe zijn camera's een welkomen hulpmiddel. En die zijn ook nodig. Zo bijvoorbeeld lijdt Lidl jaarlijks een verlies van 80 miljoen Euro aan gestolen waren in haar meer dan 2000 vestigingen. Klanten uit alle lagen van de bevolking deinzen er niet voor terug om snel en stiekem iets meer mee te nemen, dan zij aangeven aan de kassa.

Maar... het bespioneren gaat veel verder dan dat. Het is toch wel heel verlokkelijk om beveiligingsmiddelen tegen diefstal zo nu en dan eens in te zetten voor bewaking van het eigen personeel... En dat is niet aanvaardbaar. De Duitse staat voorziet boetes ter waarde van 250.000 Euro voor spionage van werknemers. Dat lijkt niet mals, maar voor een discounter als Lidl is dat slechts een zandkorreltje in haar winstnemingen. Bespioneert Lidl dan zijn personeel zozeer?

Ja, het gaat heel ver bij Lidl, veel verder dan alleen maar camera's. Detectieven worden ingezet en speciale professionele veiligheidsdiensten. Zij vullen de wettelijk toegelaten controle op diefstallen aan, maar tegelijk bespioneren zij het personeel. Zo kwam onlangs aan het licht, dat de Lidl-uitbaters registers bijhouden over bewegingen en gesprekken van het personeel. Hoe dikwijls gaat een van de personeelsleden naar het toilet? Hoelang blijft hij of zij daardoor inactief? Waarover praten de personeelsleden? En zo meer... Dat zijn regelrechte nazi-praktijken.

Dit verschijnsel doet zich voor bij vele discounters, aldus de vakbonden. Politici reageerden verontwaardigd tegenover de recentste berichten bij Lidl en ook bij Schlecker. Maar weer valt een en ander op: het zijn alleen socialistische politici en sociaal-gerichte conservatieven die reageren. De haviken in de conservatieve partijen CDU en CSU zwijgen in alle talen... Zij zijn immers niet vies van een angstklimaat bij werknemers. Door angst te scheppen worden werknemers immers in het gareel gehouden, aldus hun visie.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Der Spiegel

Ondertussen probeert Lidl het imago schoon te maken naar de klanten toe en ontkent in alle toonaarden het personeel te bespioneren. Ach ja... hetzelfde zien we toch in vele andere landen ook. De ethiek van bedrijfsleiders is vaak zeer ver te zoeken en verweer van het personeel is haast onmogelijk omdat spionage zeer sluw gebeurt. Hoeveel supermarkten (en niet alleen discounters) zijn er niet, waarbij de kantoren van de uitbater net gevestigd zijn daar,waar de kassa's zich bevinden en afgesloten zijn door een spiegelende glaswand? Vanuit de supermarktruimte lijkt alles O.K., maar aan de andere kant van de spiegelende glaswand bespieden ogen elke verkoopster.... officieel worden daardoor diefstallen opgespeurd.

Wellicht is het goed, dat Lidl nu als "Musterknabe" in illegale praktijken in de media komt. Mogelijk zal daardoor een halt toegeroepen worden aan deze nazi-praktijken.

09:28 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: privacy, winkeldiefstal, personeel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.