07-04-08

Duitse kerken vallen fitness aan

fitness
Fotobron: adpic

Fitness voor een gezond lichaam moet men niet al te overdreven hoogschatten, aldus de Duitse kerken
Fitness

Lichaamscultuur aangevallen door Duitse kerken

De protestantse en katholieke kerken in Duitsland starten een onderzoek naar het verschijnsel van de toenemende bewustwording van een gezond lichaam in de Duitse samenleving. Daarbij starten zij echter vanuit een zeer negatieve kijk op het geheel...

De kerken lopen leeg in Duitsland. Zowel katholieke als protestantse kerken ondervinden deze dalende trend. En niet alleen dit uiterlijk vertoon van geloof verdwijnt uit het Duitse samenlevingsbeeld, ook zou het aantal werkelijk gelovigen sterk achteruitgaan. Er zullen wel heel wat redenen daarvoor zijn. Het is echter de vraag of misplaatste paniekreacties van kerkelijke instanties hier op hun plaats zijn. Daarmee kan verwezen worden naar een nieuwe problematiek die de katholieke en de protestantse kerken in Duitsland in deze dagen lanceren. Zij willen in de komende maanden een diepgaand onderzoek naar het streven van de huidige mens naar lichamelijke gezondheid en fitness. Hmmm? Wel ja...

Tot verbazing van wellicht velen komen Wolfgang Huber, voorzitter van het overkoepelend orgaan van de Duitse protestantse kerken, en Heinrich Mussinghoff, plaatsvervangend voorzitter van de Duitse katholieke bisschoppenconferentie, in deze dagen met een gezamenlijke stelling ter aanval van de lichaamscultuur van tegenwoordig. Algemeen stellen zij dat de huidige mens de lichamelijke gezondheid en fitness verheffen tot een ideaal ten koste van de geestelijke rijkdom van een geloof.

De protestantse Wolfgang Huber is het verregaandst in zijn opmerkingen: "Men gaat tegenwoordig over tot een ware gezondheidsreligie [...] Waar vroeger nog het heil van de ziel voorop stond, daar draait nu alles rond het heil van het lichaam, het vergankelijke." De katholieke bisschop Mussinghoff gaat wellicht helemaal de verkeerde toer op met zijn uitspraak: "We moeten opletten om de lichaamscultuur niet zozeer te verheffen, dat we tot een marginaal stellen komen van zieken en gehandicapten."

De beide christelijke kerken willen een grootschalig onderzoek naar de zin en onzin van streven naar een lichamelijke gezondheid en fitness als opperste doel in het leven. Wat is hun paniekreactie toch op drift geslagen! Men kan zich de vraag stellen of zij wel een inspanning doen om het ultiem streven van lichamelijke gezondheid en fitness vanuit een positief licht te zien. Waarom legt de huidige mens zoveel belang aan het lichaam? Wegens het gebrek aan geestelijke inhoud, wegens het wegwerpen van een geloof ter heil van de ziel, aldus de kerkvaders uit zowel de katholieke als de protestantse hoek. Met geen woord reppen zij over de positieve doelen die de huidige mens stelt in het verregaand streven naar een zo gezond mogelijk lichaam. Is het niet zo, dat men wil presteren in het leven, zowel op het vlak van het werk, als van de vrije tijd, als van het familiaal gebeuren, als op het vlak van geestelijke gezondheid. Slechts met een zo gezond mogelijk lichaam kan men zijn geest aanwakkeren. En een gezonde geest kan leiden tot heel wat, ook tot een gezonde, zelfbewuste en afgewogen benadering van religie.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Der Spiegel

Tja... de kerkelijke instanties verknoeien blijkbaar veel door dergelijke misplaatste paniek-reacties. Als zij denken, dat een mens het verregaande streven naar een gezond lichaam als uitsluitend doel in het leven stellen, zijn ze totaal mis. Het streven ernaar is geen doel, maar wel een middel om andere doelen te bereiken, ook doelen om volwassen en gezond te staan tegenover het al of niet aanvaarden van een religie. Al te vaak gaan kerkelijke instanties over tot het zin geven aan een ongezond lichaam en lijden. Is dat wel de juiste weg? Lopen zij dan niet het gevaar om lijden te verheffen tot middel om hun doel te bereiken? Tijdens het lijden kan een mens hoop putten op beterschap, op verlossing eruit, maar lichamelijke zwakte en lijden verheffen tot een middel om een doel te bereiken is wel zeer nefast, of niet?

15:25 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: fitness |  Facebook |

Commentaren

Fitness Het is begrijpelijk dat sommige kerken leeglopen. Heel wat mensen zijn nog vastgeroest met de vergankelijke dingen in de wereld. Bezig met hun eigen ik.
Fitness is leuk voor een goede conditie en gezondheid. Maar dat geeft geen eeuwig leven.
Jezus Christus geeft eeuwig leven en innerlijke genezing. Jezus Christus hoort nummer 1 in mensen leven te staan. Maargoed het een ieder zijn verantwoordelijkheid om die keuze te willen maken.
Dank aan Jezus Christus voor het leven hier op aarde en dat ze gebruik mogen maken van fitnissen.
Een prettige maandag en week.

Gepost door: Patricia | 07-04-08

De commentaren zijn gesloten.