06-04-08

Rechten van ouders en kinderen

Rechten van het kind
Fotobron: spiegel

Een ouder kan verplicht worden om een buitenechtelijk kind geregeld te zien.
Buitenechtelijke kinderen

Ouderrecht versus kinderrecht

Het Duitse hoogste gerechtshof oordeelde, dat een ouder verplicht kan worden om een buitenechtelijk kind te zien, indien het welzijn van dat kind daarbij bevorderd wordt.

Wat gaat voor: het recht van een ouder of het recht van het kind? Dat is een moeilijke vraag, die het opperste gerechtshof van Duitsland moest beantwoorden. Het ging om het volgende geval van een koekoekskind (buitenechtelijk kind):

Er lopen wel miljoenen koekoekskinderen rond op onze blauw knikker. Ook in Brandenburg zit een man met dergelijk kind. Hij had reeds tien jaren een buitenechtelijke relatie met een vrouw. Tegelijk is hij gehuwd en heeft twee kinderen van zijn echtgenote. Maar uit de relatie met de andere vrouw kreeg hij een derde kind, een zoon. Nu begonnen natuurlijk de problemen. Zijn echtgenote wou van geen bestaan van dat kind weten. De moeder van het kind eiste echter de erkenning van haar zoon en zo werd de natuurlijke vader verplicht om onderhoudsgeld voor het kind te betalen, zeer tegen de zin van zijn echtgenote van de man, die moest zien rond te komen met de schamele financiële middelen (enkel het inkomen van haar man) in haar gezin. Maar goed, onderhoudsgeld moet men betalen, ook al gaat het om koekoekskinderen.

Nu is dat kind reeds 9 jaren oud en wil zijn vader helemaal niet zien. De vader zelf is van dezelfde opvatting en wil zijn zoon helemaal niet zien, vooral om de relatie met zijn echtgenote niet in gevaar te brengen, aldus zijn mening. De moeder van het negenjarige kind wou dat de vader wel geregeld contact had met zijn kind en trok met haar eis naar het gerecht. Dat oordeelde naar de Conventie van de Rechten van het Kind, dat een kind het recht heeft om zijn ouders te zien en dat de ouders verplicht kunnen worden om dat kind te zien. Daarom werd de vader verplicht zijn koekoekskind te zien op straf van een boete ter waarde van 25.000 Euro.

De vader trok dan naar het opperste gerecht in Karlsruhe. Daar werd een waar salomonsoordeel uitgesproken: "Een ouder kan niet verplicht worden tot het zien van zijn of haar kind, indien dit het welzijn van het kind niet ten goede komt. In het andere geval kan de ouder wel verplicht worden."

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in der Spiegel

Dit is een merkwaardig oordeel, dat ergens een revolutie is inzake het recht van de ouders en het recht van de kinderen (alvast in Duitsland). Hierbij worden de rechten van ouders en kinderen op gelijke voet gezet. Dit heeft enkele merkwaardige gevolgen. Een ouder die een buitenechtelijk kind niet wil zien, maar waarbij door deskundigen vast te stellen is dat dergelijk contact het kind ten goede komt, kan gerechtelijk verplicht worden het kind te zien. Of een ander voorbeeld, dat niet zelden voorkomt:

Tegenwoordig gebeurt het nog steeds wel eens, dat een ouder zijn zwanger geraakte, ongehuwde, dochter onder druk zet om het kind af te staan en er nooit meer naar om te zien (om de 'schande' van dit gebeuren weg te werken). Daartoe bestaan "kinderluiken", waar een bevallen moeder haar wicht kan afgeven. Wel... indien een college van deskundigen oordeelt, dat het welzijn van het kind bevorderd wordt door contacten tussen het kind en de ouder, kan die bevallen dochter verplicht worden om haar wicht geregeld te zien.

Wellicht goede raad aldus: begin niet aan een koekoeskind zonder vooraf goed na te denken...

09:01 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ouder, kind |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.