06-04-08

Met rocker Udo Lindenberg de nacht in

Udo Lindenberg
grootbeeld
Fotobron:lindenberg

Udo Lindenberg, een icoon in de Duitse rockwereld, hier voor een van zijn schilderwerken
Rock

Udo Lindenberg, een geval apart

Udo Lindenberg is een van de grootste zangers in de Duitse scène van de laatste decennia, een rocker met een excentriek karakter als geen ander.

Udo Lindenberg is misschien niet bekend in het Nederlandstalige deel van Europa, des te meer echter in Duitsland. Hij is een echte rocker van de oude generatie. Geboren in 1946 ontpopte hij zich vrij snel als een excentriekeling. En dat werd ergens het handelsmerk van Udo. Hij draagt steeds een hoed, koopt geregeld nieuwe hoeden in een vaste zaak in Hamburg. Onder de brede rand ervan draagt hij ook altijd een zonnebril, alsof iedereen mag weten dat hij een exentriekeling is, maar niet verder mag gaan dan een schaduwbeeld van zijn gelaat.

Udo Lindenberg

Hij profileerde zich als zanger in een rockband, als schilder en schrijver. Vooral zijn talent als rockzanger benutte hij om aandacht te vragen. Aandacht vragen? Jaah, dat is typisch Udo Lindenberg. Hij staat graag in het "Rampenlicht" en het moet gezegd worden: hij staat daar goed. Zijn songs sloegen in bij het Duitse publiek in de jaren zeventig-tachtig. Thema's waren voor hem vooral liefde, sociale omgang, alsook politieke stellingen. Hij is een fervent pacifist en socialist en steekt dat niet onder stoelen of banken. Zo bijvoorbeeld had hij een zekere voorliefde voor de DDR, het communistische Oost-Duitsland, ook al is hij een rasechte Hamburger. Speciaal om de politieke leiding van dat land aan te trekken, componeerde hij de song "Sonderzug nach Pankow" (speciale trein naar Pankow, voorstad van Oost-Berlijn). Dat viel in de DDR vrij snel op en gaf zelfs aanleiding tot een parlementaire tussenkomst met de vraag of het wel "zedelijk" was om een West-Duitse rocker als Udo Lindenberg uit te nodigen voor een concert in Oost-Berlijn. Het antwoord werd "da", en daar trad Udo als een van de eerste West-Duitse zangers op in een overvol Palast der Republik DDR.

Ook zijn pacifisme kwam geregeld aan bod. Een van de grootste successen was zijn song "Wozu sind Kriege da?" (Waarom toch oorlogen?). Zijn politiek engagement werd uiteraard zeer gesmaakt door de SPD en zoals gezegd, de politbonzen in de DDR. In 1987 was de DDR-president Erich Honnecker op staatsiebezoek in West-Duitsland en kreeg Udo Lindenberg een trompet cadeau geschonken van de president 'himself'. Udo gaf zijn schijnbare vriend een gitaar en een afgedragen lederjas uit zijn bestofte kleerkast.

Te vermelden is zeker zijn optreden aan de Berlijnse Muur in 1988. Daar kon hij zijn pacifisme en trouw aan het socialisme gretig verspreiden via een optreden, samen met Pink Floyd, Nina Hagen en Michael Jackson. Hij had ook zo graag een tournee gedaan in Oost-Duitsland, maar de DDR bleef hem dat weigeren. Een optreden voor een geselecteerd publiek in de Palast der Republik was nog te tolereren, maar meer moest die excentrieke rocker uit Hamburg niet verwachten. Zodra de Muur echter gevallen was en beide Duitsland verenigd, trad hij dan wel op in Leipzig, Dresden, Frankfut an der Oder en zo meer.

ROND DIT THEMA
Udo Lindenberg   eigen webpresence

In de jaren negentig ging het fel bergaf met de prestaties van de rare man. Mogelijk... waarschijnlijk zal dat te maken gehad hebben met zijn hartinfarct in 1989. De cowboy-achtige rocker verzorgde zijn leven immers langs geen kanten. Roken en drinken kon hij als geen ander, en nu zelfs weigert hij nog steeds die geneugten te laten, hartinfarct gehad hebbend of niet... Zijn stem leed doorheen de jaren door het roken en zuipen, zozeer dat hij een ware undergroud-stem heeft bekomen, die hem nu – anno 2008 – geen windeieren heeft opgebracht. Hij lanceerde rond Pasen zijn laatste CD en dook daarmee in een mum van dagen van nergens op de eerste plaats in de Duitse charts! Dat album heet "Stark wie zwei" met een succesvol nummer "Wenn du durchhängst"( Als je eens flink doorhangt).

Tenslotte nog een bijzonderheid, die het excentrieke van Udo Lindenberg onderstreept: Hij woont in een suite van het luxe-hotel Atlantic-Kempinski in Hamburg. Hij woont dus niet in een huis, niet in een villa, niet op een appartement, maar logeert reeds meer dan 15 jaren in een presidentiële suite van dat hotel...

21:09 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: rock, udo lindenberg |  Facebook |

Commentaren

Der Udo In Vlaanderen is Udo Lindenberg totaal onbekend zoals de meeste duitse zangers. Alles wat met duitse cultuur te maken heeft komt hier nooit in de media in tegenstelling tot het grote voorbeeld Amerika.Wat wil je als je hoort dat de sportreporter op VRT-één de naam van de Bayer-Leverkusenspeler "Kießling" steevast uitspreekt als: KiePling.
Udo Lindenberg is geboren in Gronau (NRW) een stadje dat we heel goed kennen. Op het naar hem genoemde plein kan men het Rock'n-Popmuseum bezoeken.
Gisteravond was Udo Lindenberg te zien in het ZDF. Tijdens de uitzending "Boxen live" heeft hij er op wens van boxer Felix Sturm zijn nieuwste song "Wenn du durchhängst" gebracht. In de tekst komt de uitdrukking voor "am Arsch vorbei".Dit is onmogelijk in het nederlands.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 06-04-08

correctie URL http://www.rock-popmuseum.de/

Gepost door: Andre | 06-04-08

Cello Sinds het nummer Cello uit vervlogen jaren, is Udo op muziekvlak even belangrijk geworden als jullie Raymond van het Groenenwoud. Deze laatste is ook tijdloos, heerlijke teksten like Udo! Prima nieuwe cd van hem.

Gepost door: Dirk | 15-04-08

De commentaren zijn gesloten.