19-03-08

Vertaling Rede Angela Merkel voor de Knesset

Angela Merkel
grootbeeld
Fotobron: focus

Kanselier Angela Merkel voor de Israëlische Knesset
Rede Angela Merkel

Rede voor de Israëlische Knesset – Nederlandse vertaling

De Nederlandse vertaling van de toespraak van kanselier Angela Merkel voor de Israëlische Knesset van gisteren dinsdag 18 maart is ter beschikking op de link in het vakje "Rond dit Thema".

De Duitse kanselier Angela Merkel was tot gisteren dinsdag 18 maart 2008 in Israël ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de stichting van deze staat in 1948. Zij voerde een aantal bondsministers aan die een nieuw orgaan in het leven riepen ter bevordering van de samenwerking tussen Duitsland en Israël. Dit orgaan is een jaarlijkse consultatie-ronde tussen ministers van beide staten.

Bij deze gelegenheid werd aan de kanselier de buitengewoonlijke mogelijkheid gegeven zich in de Knesset te uiten. Zij is daardoor de eerste regeringsleider die deze eer te beurt valt daar, waar tevoren alleen buitenlandse staatshoofden in de Knesset het woord mochten voeren.

Angela Merkel leunde in haar rede sterk aan bij de rede van oud-bondspresident Johannes Rau uit het jaar 2000, verwijzend naar de historische verantwoordelijkheid van Duitsland voor de veiligheid van Israël, historisch ontstaan uit de Holocaust en Shoah waarvoor nazi-Duitsland verantwoordelijk was en waarvoor het democratische Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog zich evenzeer verantwoordelijk voelt en alles doet om de veiligheid van de joodse staat te bevorderen.

In dat licht verwijst Angela Merkel naar de afkeuring van Duitsland naar Iran toe, dat Israël geregeld hoont en mogelijk bedreigt met nucleaire wapens. In diezelfde geest wil Duitsland Israël bijstaan in het bestrijden van terreur tegen de staat, met name terreur van de Palestijnse Hamas.

In het geheel is de rede zeer aansprekend en tegelijk ook gericht op concrete stappen in het kader van vrijheid, democratie en de waardigheid van de mens. Deze concrete stappen vertolken zich in projecten voor samenwerking op jeugdniveau, alsook op regeringsniveau, op het vlak van samenwerking tussen Israël en de Europese Unie, en in de Duitse steun voor het Twee-Staten-Plan voor Israël en Palestina.

ROND DIT THEMA
Rede Angela Merkel   voor de Israëlische Knesset (Nederlandse vertaling)
Wellicht opmerkelijk zijn de woorden in verband met de houding van Iran tegenover Israël. Angela Merkel stelt dat de inzet van Duitsland voor de veiligheid van de joodse staat niet zal ingedijkt worden door eventuele bevragingen onder de Europese volkeren, waarbij de bevraagden ervan uit zouden gaan dat de grootste bedreigingen voor de wereld niet van Iran uit komen, maar van Israël uit. Hier blijkt de onvoorwaardelijke en absolute steun van Duitsland aan de joodse staat, uiteraard in het licht van de historische verantwoordelijkheid.

15:40 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: angela merkel, knesset, israel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.