19-03-08

Kleuters opvoeden met reclame.

Ursula von der Leyen
grootbeeld
Fotobron: focus

Ursula von der Leyen, bondsminister voor het Gezin
Kinderopvang

Duitse kinderopvang wordt geprivatiseerd

Het neoliberalisme eist onder andere de privatisering van sociale voorzieningen in een land. Dat wordt letterlijk genomen in Duitse conservatieve middens. Vanuit die geest wil Ursula von der Leyen, bondsminister voor het Gezin, de hele kinderopvang in Duitsland privatiseren.

Het neoliberalisme grijpt om zich in alle bereiken van het leven. Tot de tien geboden ervan behoort de privatisering van sociale voorzieningen. Dat is de bikkelharde visie van Amerikaanse ondernemers en richtingaangevers, die in de laatste jaren de politiek van de conservatieven (CDU/CSU) in Duitsland drijft. De gevolgen kennen we reeds deels: werknemers moeten het gelag betalen. Inderdaad, 'deels' kennen we de gevolgen. Wat immers als... als bijvoorbeeld de kinderopvang georganiseerd wordt door ondernemingen? Wat als bijvoorbeeld McDonalds, Siemens, Mercedes, BMW, BAYER en dergelijken van de staat subsidies krijgen om de kosten voor kinderopvang deels te dekken? Wat als peuters en kleuters opgroeien in een reclamegerichte kinderkribbe? Kleutertjes die pedagogisch met "Kaufland"-blokjes [GB-blokjes in België] spelen of "Frolic"-dierenfiguurtjes rangschikken of Rewe-fruit leren verkennen [Delhaize-fruit in België]... Wat als bijvoorbeeld de jonge ouders van deze peuters een hogere kans worden aangeboden om werk te vinden bij BASF als zij hun kindertjes naar een BASF-kribbe brengen?

De strijd en concurrentie tussen GSM-aanbieders wordt dan bijvoorbeeld beslecht in de kinderkribben. Het is immers een vaststaand feit, dat kinderen in hun eerste levensjaren vaste patronen leren voor het verdere leven. Worden zij daarbij geïndoctrineerd dat T-Mobile 'de' aanbieder is van het spreken tussen mensen (communicatie), dan zullen de andere GSM-aanbieders hun boeken mogen sluiten, eens die kleutergeneratie groot is geworden. En zo kunnen we dan duizend en een voorbeelden geven.

Is dit alles maar een dromerij, een doemdenken van anti-kapitalisten? Neen, lang niet. De bondsminister voor het Gezin, Ursula von der Leyen (CDU), wil op het einde van april een wet doen stemmen, die de kinderopvang regelt via private ondernemingen. Haar doel is de kosten voor de staat tot een minimum te herleiden. Ondernemingen zullen daartoe een kleine subsidie kunnen opstrijken en totaal vrij zijn om hun reclamestrategieën uit te werken in hun op te richten kinderkribben. Waar tot nu toe de gemeentes en maatschappelijke organisaties kinderopvang regelen, zal door die wet de taak overgenomen worden door ondernemingen. Uiteindelijk doel van de bondsminister is het bevorderen van het aantal kinderkribben zonder dat de staat daar al te veel geld in moet steken. Ja, het neoliberalisme bereikt daardoor haar laatste doel: ook alle sociale voorzieningen moeten geprivatiseerd worden in slechts één daglicht: de winst van de onderneming.

Schluss aldus met een pluralistische opstelling van de maatschappij. Schluss met de diepe menselijke waarden die in een kinderopvoeding zo van belang zijn. Nog slechts consumptie, winstgerichte welvaartshonger en individualisme zullen de maatstaven worden van de toekomstige Duitse samenleving...

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in Focus

Het protest van maatschappelijke organisaties, van kerkelijke en niet-confessionele instellingen, van sociale verbanden wordt gewoonweg door de conservatieven terzijde geschoven. De socialisten (SPD) zijn als regeringspartner niet akkoord, maar zullen mogelijk de duimen moeten leggen in ruil voor andere toegevingen van de conservatieven (CDU/CSU). Het wordt wellicht een bewogen zitting van de Bundestag op het einde van april om over deze wet te stemmen. Laten we hopen, dat het gezonde verstand het zal halen. Waar gaan de conservatieven heen? Zij verzetten zich in het verleden tegen privatisering van scholen wegens precies het gevaar van beïnvloeding van de reclame op het opvoedingsproject van onderwijsinstellingen, en nu... nu gaan ze daar vlot over inzake kinderkribben. In hun ogen worden peuters en kleuters immers toch nog niet zo echt opgevoed! Uiteindelijk moeten de politici toch gehoor geven aan hen, die hen met handen en voeten binden: de ondernemers? Of niet?

09:43 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderopvang, onderneming |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.