18-03-08

Rede kanselier A. Merkel voor Israëlische Knesset

Kanselier Angela Merkel
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Kanselier Angela Merkel voor de Israëlische Knesset
Duitse rede voor de Knesset

Kanselier Angela Merkels rede voor de Israëlische Knesset

Vandaag was het hoogtepunt van het driedaags bezoek van de Duitse kanselier met een groot deel van de Duitse regering aan Israël. Angela Merkel sprak de Knesset toe, deels in een respect voor de rede van oud-president Johannes Rau voor de Knesset in 2000, deels aanvullend met zeer concrete houdingen.

Kanselier Angela Merkel, sprekend als allereerste buitenlands regeringsleider voor de Knesset [tot voor vandaag hadden enkel staatshoofden die eer], herhaalde op meerdere plaatsen in haar rede de woorden die oud-president Johannes Rau uitsprak tijdens zijn aangrijpende rede voor de Israëlische Kensset in 2000. Merkel benadrukte nogmaals de verantwoordelijkheid van Duitsland voor de Israëlische veiligheid. In dat kader werd ze veel concreter dan Johannes Rau en beloofde Israël alle steun in de strijd tegen Iran en tegen de Palestijnse Hamas. [Met dat laatste neemt zij misschien wel een hypotheek op een vredevolle oplossing voor het palestijnse conflict – zie een eerdere posting twee dagen terug.]

Tegelijk riep zij zowel Israël als de gematigde Palestijnen op om het conflict bij te leggen, waarbij "pijnlijke toegevingen" van beide zijden moeten komen. In relatie tot het verleden zei de kanselier, dat antisemitisme, racisme en vreemdenvijandigheid geen plaats meer hebben in Europa, en zeker niet in Duitsland.

Haar toespraak werd met een staande ovatie begroet.

Later op de avond of in de loop van morgen zal een vertaling van de rede beschikbaar zijn. Gelieve nog wat geduld te hebben, een vertaling vraagt tijd.

ROND DIT THEMA
Rede oud-president Johannes Rau   voor de Kenesset in 2000

20:23 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: joden, knesset, nazisme, antisemitisme, rede |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.