18-03-08

Red uzelf, neoliberalen!

Josef Ackermann
grootbeeld

 
Josef Ackermann, topmanager van de Deutsche Bank
Neoliberalisme

Plots moet de staat tussenkomen

Het neoliberalisme eist steeds, dat een staat zich niet bemoeit met de mechanismen van het kapitalisme. Maar nu de financiële wereld op het instorten staat, nu eisen de topmanagers staatstussenkomsten om met gelden van de burgers het bankwezen te redden.

Het neoliberalisme davert op zijn grondvesten in deze maanden. Gisteren alweer gingen de beurzen de dieperik in en mogelijk zullen in de komende weken en maanden nog meer baisses voorkomen. Alles begon met de immobiliënmarkt in de USA. De financiële wereld lijkt als een kaartenhuisje in te storten. Plots lijkt de god der goden, de oppergod 'money' slechts een fragiel uitvindsel te zijn van kapitaalgeile mensen.

Nu goed, dat is de vaststelling. En hoe zal de kapitaalmarkt zichzelf nu genezen van deze schijnbaar dodelijke kanker? Tja, moet de kapitaalswereld "zichzelf" genezen? Interessante vraag... vooral als we de pijlers van het neoliberalisme bekijken. Steeds hebben de kapitalisten hooggehouden dat het kapitalisme zelfstandig moet kunnen opereren, los van staatsinmenging. De dertien geboden van het huidig neoliberalisme klinken:

Afhankelijk van winst en investeringen worden arbeidsplaatsen geschapen.
Lonen worden bepaald door het succes van de onderneming.
De staat zorgt voor lage bedrijfsbelastingen.
Totale concurrentievrijheid en geen verbod op kartelvorming.
Verbod van staatssubsidies aan bedrijven en ook aan de landbouw.
Afbouw van handelsbarrières.
Afbouw van staatsschulden.
Privatisering van staatsondernemingen.
Privatisering van de sociale opvang der bevolking door private ziekteverzekering, private pensioensopbouw, enz...
Globalisering van de vrije markteconomie over de hele aarde.
Privatisering van telefonie, openbaar spoor-, weg- en luchtverkeer, energieverzorging en andere nutsvoorzieningen.
Afbouw van de bureaucratie.
Steun van de staat aan behoeftigen.

De staat mag aldus in niets tussenkomen, behalve in het opvangen van de behoeftigen. Het kapitalisme reguleert zichzelf, dat is de basisgedachte. En wat zien we nu, vandaag 18 maart 2008?

Josef Ackermann, de topmanager van de Deutsche Bank, trekt aan de noodrem, ziet de duisterste toekomst en... plots vraagt hij , neen... eist hij de verantwoordelijkheid van de staat! Plots moeten de regeringen inspringen en kapitaalspuitjes geven zoals gisteren de US-regering kapitaal opbracht om de investmentbank Bear Stearn in allerlaatste nood te redden van faillissement.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in de Financial Times Deutschland

Wat is dat nu? Steeds de staat uitsluiten en elke interventie met alle middelen tegenhouden, en nu... nu moet dan maar het omgekeerde? Ha neen... het gaat niet op om de werknemers uit te zuigen en eens het systeem collapst, steun van de staat vragen! Hoe moet de staat die steun geven? Alleen met belastinggelden kan iets dergelijks. Dus... het geld van de burgers moet de kapitalistische wereld redden? Dag jan! Tenzij... tenzij de kapitalistische wereld buigt en een sociale economie nastreeft.

08:41 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: neoliberalisme, beurscrash |  Facebook |

Commentaren

Wat een oeverloze linksminnende propaganda. Doe toch aub niet alsof je écht niet weet hoe fractioneel bankieren werkt. Dit heeft dan ook NIETS met enige vorm van liberalisme te maken.

Ik zie graag dat u me vertelt hoe een andere marktideologie wel goed zou werken.

Gepost door: Dagobert | 24-03-08

De commentaren zijn gesloten.