18-03-08

Duitse paasgebruiken: Paasvuur

Paasvuur
grootbeeld

 
Het Paasvuur, een bijzondere vorm van paasgebruiken
Duitse Paasgebruiken

Het Paasvuur

Het Paasvuur, ook Judasfeuer of Jaurusfeuer genaamd, heeft in heel veel dorpen plaats op Paaszaterdag of Paasmaandag.

Het Paasvuur is een oud gebruik in Duitsland. Eigenlijk stamt het van uit de ijzer- en bronstijd, maar in laatste 2000 jaren werd het voor het eerst genoteerd in 1559. Het bestaat uit een torenhoge opstapeling van gevallen hout uit de bossen, ziek hout eruit, hout van dennebomen uit de kersttijd ofhout van snoeiwerken. Bij ons bijvoorbeeld wordt snoeihout daarom gratis opgehaald in de late hefst of late winter. Reeds een aantal dagen voor Pasen of zelfs weken ervoor, wordt aan de houttoren gebouwd.

Het vuur wordt ontstoken op Paaszaterdag of op Paasmaandag. In katholieke dorpen ontsteekt men het meestal op Paaszaterdagavond. Dan ontneemt de pastoor van het dorp dat vuur voor zijn Paaskaars, die dan in processie naar de kerk wordt gebracht, waar de Paaswake begint. In ander regio's zoals voornamelijk in Noord-Duitsland wordt de stapel pas op Paasmaandagavond ontstoken. Jongeren vieren dan de heel nacht door.

Bijzondere aandacht wordt daarbij besteed aan de kleinere dieren die tijdens de voorbije dagen deze groeiende houtstapel benutten als veilige schuilplaats. Daarom wordt voor het ontstoken op allerlei manieren geprobeerd de diertjes te verjagen.

ROND DIT THEMA
Paasvuur   informatie

De achtergrond van die vuren is het verdrijven van de winter (wat dit jaar een hele klus zal zijn, gezien de winter nog maar net uitgebroken is in tegenstelling tot de lente). Het heeft ook een reinigende bedoeling. Vroeger gaf men er een betekenis aan om de boze geesten te verdrijven en zelfs om de vruchtbaarheid weer te geven, gezien de asse ervan op akkers verstrooid wordt.

Komt u aldus op Paaszaterdag in katholieke regio's of op Paasmaandag in andere, verschiet dan niet dat u langsheen de autosnelwegen hier en daar grote vuren zal zien...

17:54 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paasvuur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.