17-03-08

Zal Duitsland uiteindelijk toch de O.S. byocotten?

Olympische Spelen
Fotobron: afp

De Olympische Spelen gezien door de Franse pers
Olympische Spelen

Zal Duitsland toch boycotten?

Kanselier Angela Merkel stelde vorige week, dat een boycot van de Olympische Spelen in Peking niet ter sprake komt. Maar ondertussen worden stemmen luider om toch die stap te zetten, hoewel sportverenigingen volledig op de zelfde golflengte zitten met de kanselier.

Ondanks de verklaring van kanselier Angela Merkel vorige week in verband met een mogelijke boycot van de Olympische Spelen in Peking, waarbij zei een Duitse boycot uitsluit, wordt meer en meer de vraag gesteld of een boycot toch zou moeten doorgevoerd worden wegens de houding van China in Tibet.

Duitsland is vooral bezorgd om politiek en sport van elkaar gescheiden te houden. Daarom de mening om toch maar aan de spelen deel te nemen. Maar eigenlijk.... China is geen simpel geeltje! In het verleden heeft het land de Olympische Spelen zelf misbruikt voor politieke doeleinden. Enkele voorbeelden:

in 1956 werd bij de voorstelling van de atleten op het openingsfeest in Melbourne per ongeluk de Chinese vlag gehesen voor de opkomende Taiwanese groep atleten. Die waren zo verbolgen, dat ze stande pede de vlag neerhaalden en verscheurden. Daarop verliet de Chinese ploeg ostentatief de spelen.

Ook bijzonder was de houding van China in 1963. Het wou Olympische Spelen hebben, waar alles draaide naar hun zin. Tegen de olympische gedacht in, organiseerden ze een jaar voor de eigenlijke spelen hun eigen olympische Spelen. En ja... zelfs westerse landen waren daar in gelopen. België, Nederland, Frankrijk, Zweden en Italië stuurden hun atleten ernaar. Dom.... maar ja.

Ook Duitsland heeft de Olympische Spelen politiek misbruikt, dan wel het ondemocratische Nazi-Duitsland dat in 1936 de spelen toegediend kreeg. De vraag stelt zich hier: waarom heeft het IOC de Spelen toch laten doorgaan in Duitsland in 1936? Wellicht is het antwoord te vinden in precies de houding van kanselier Angela Merkel dit jaar: politiek, hoe onmenselijk ook, scheiden van sport...

En zo zijn er nog gevallen van politieke inmenging. Denken we maar aan Antwerpen 1920, toen de verliezers uit de Eerste Wereldoorlog geweigerd werden. Vier jaar later in Parijs werd Duitsland nog eens geweigerd, omdat het land de verplichting niet nakwam om aan Frankrijk oorlogsschade te betalen.

ROND DIT THEMA
Olympische Spelen 2008   officiële website

En wat was het niet in 1980 toen de Sovjet-Unie Afghanistan binneviel en de USA eens wilden laten zien, dat zij de grote baas zijn op deze blauwe knikker. Gevolg: een 60-tal bondgenoten van de USA boycotten de spelen in Moskou. En vier jaar later deden een aantal bondgenoten van de Sovjet-Unie net hetzelfde met de spelen in Los Angeles.

Men zou dan ook kunnen besluiten dat een byocot van Peking 2008 zinvol is en lang geen uitzondering. Maar.... wordt het geen tijd om die ketting van politieke inmenging te stoppen? En gewoon te doen zoals vele denken: naar de spelen gaan en de atleten de vrijheid geven om hun mening ronduit te verkondigen tussen de manifestaties in. Dat is de visie van Duitse sportvereningingen, maar of het inderdaad zo zal verlopen.... hopelijk blijft China kalm.

21:24 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: olympische spelen, byocot |  Facebook |

Commentaren

Hallo Sebastiaan, ook hier weer eens komen vertoeven!
Fijne avond nog en groetjes.
Mireille.

Gepost door: mireille | 17-03-08

De commentaren zijn gesloten.