17-03-08

Helft Duitse regering in Israël

Kanselier Angela Merkel
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Kanselier Angela Merkel en Israëlisch premier Ehud Olmert
Kanselier Angela Merkel

Nauwe banden Duitsland - Israël

Kanselier Angela Merkel is met een uitgebreide groep bondsministers in Israël voor een driedaags bezoek. Doel is de oprichting van jaarlijkse regeringsconsultaties tussen beide landen en gesprekken over jeugduitwisseling, de relaties tussen Israël en de Palestijnen en de mogelijke bedreiging vanuit Iran.

Kanselier Angela Merkel is reeds sinds gisteren in Israël op bezoek. Hoofddoel van haar driedaags verblijf is de banden tussen Duitsland en Israël te onderhouden. Deze banden zijn zeer nauw. Duitsland heeft immers een historische verantwoordelijkheid tegenover het Joodse volk. Geen land ter wereld ligt Duitsland zo aan het hart als het lands van hen, die door nazi-Duitsland haast van de aardbodem werden geveegd. In praktijk worden de banden bijkomend goed aangehaald omdat Israël nu eenmaal een land is met rijkelijk kapitaal...

Het bezoek kadert in de 60ste verjaardag van het bestaan van de joodse staat. Naar aanleiding hiervan wordt een gewoonte ingesteld om jaarlijks regeringsconsultaties te organiseren tussen Duitse en Israëlische ministers. Daartoe zijn een schare Duitse bondsministers meegereisd. Men kan ergens zeggen, dat de Duitse bondsregering vandaag haar werkdomein verlegd heeft. Met Angela Merkel zijn ook de bondsministers voor Buitenlandse Zaken, Verdediging, Familie en Justitie aanwezig in Tel Aviv. Daar wordt vandaag de eerste regeringsconsultatie gehouden.

Morgen dinsdag zal da kanselier spreken voor de Knesset. Er wordt uitgekeken naar haar rede. Wie de relaties Duitsland-Israël van na de Tweede Wereldoorlog kent, zal ongetwijfeld terugdenken aan de rede van oud-president Johannes Rau in de Knesset op 16 februari 2000. Of Angela Merkel dezelfde uitstraling zal hebben, dat zullen we morgen weten. Het is de eerste maal, dat een buitenlands regeringsleider het woord mag voeren in de Israëlische Knesset. Tot nu toe was dat voorrecht weggelegd voor staatshoofden. Net zoals met de rede van Johannes Rau en ook met de minder opmerkelijke rede van huidig Duits president Horst Köhler voor enkele jaren, zijn er nu ook weer een klein aantal orthodoxe volksvertegenwoordigers die afwezig zullen zijn tijdens de rede van Angela Merkel. Deze orthodoxen willen van geen verzoening met Duitsland weten.

ROND DIT THEMA
Toespraak in de Knesset   door Johannes Rau in 2000

Hoog op het agenda van het bezoek staat de relatie tussen Israël en de Palestijnen. De Duitse kanselier wil hier een steentje bijdragen tot een verzoening en een streven naar een duurzame vrede en samenleving van de twee volkeren in een twee-staten-oplossing naar het plan van de Amerikaanse president George W. Bush. Daartoe organiseert Duitsland een extra samenkomst in juni. Dit thema is dan ook een topprioriteit in de gesprekken van vandaag. Zwak punt daarbij is echter het negeren van de Palestijnse Hamas. Dat kan – zal met vrij grote zekerheid? - tot mislukking van het plan leiden...

08:20 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, israel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.