16-03-08

Uizzonderlijk portrait Mozart ontdekt

Wolfgang Amadeus Mozart
grootbeeld
Fotobron: süddeutsche zeitung

Uitzonderlijk portrait van Wolfgang Amadeus Mozart
Mozart

Uitzonderlijk portrait ontdekt

Onlangs werd een portrait van Wolfgang Amadeus Mozart ontdekt na onderzoek door deskundigen in Londen..

Van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) waren tot nu toe slechts drie portraits bekend uit zijn Weense tijd. Dat is bijzonder weinig en het is dan ook niet moeilijk in te schatten dat elk van deze portraits voor miljoenen over de toonbank gaan.

Nu hebben wetenschappers in Londen een vierde portrait ontdekt, en niet zo maar eentje. Hier wordt Mozart in zijaanzicht getoond en met rode jack, wat heel uitzonderlijk is. Het portrait was in oorsprong eigendom van de familie Hagenauer, nauwe vrienden van de Mozarts in Salzburg. Nadien verdween het. In 2005 kocht een Amerikaans het portrait van een niet met naam vermelde persoon voor een appel en een ei, zonder ook maar enig besef te hebben welke beroemdheid hij in handen kreeg.

Nu wou hij wel eens weten van welke schilder dat werk is en wie erop voorgesteld werd. Ja... en toen kwamen wetenschappers tot de ontdekking! Het portrait zal met zekerheid niet meer voor een appel en een ei verkocht worden. Het wordt nu geraamd op 8 miljoen dollar. Het werk is afkomstig van een Oostenrijks schilder, een zekere Joseph Hickel en toont Wolfgang Amadeus Mozart als 27 jarige. Het is dan ook geschilderd in 1783, is 25 cm op 48 cm groot en erkend als authentiek portrait.

ROND DIT THEMA
Bericht   in Die süddeutsche Zeitung

Met deze krijgt de wereld eindelijk een ruimer zicht op de wellicht grootste componist uit de 18de eeuw. En het is inderdaad Mozart: kijk maar eens naar zijn gelaatsuitdrukking, guitigheid straalt eraf... de kerel die in de eeuwige adolescentiejaren bleef steken, ervan genoot als geen ander, en toch een componist was waarvoor een grote "C" nog te klein is.

16:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mozart, portrait, schilderkunst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.