16-03-08

Duitsland zal O.S. 2008 in Peking niet byocotten

Olympische Spelen
 
Duitsland wil de Olympische Spelen niet boycotten
Olympische Spelen

Duitsland tegen een boycot

Naar aanleiding van de onderdrukking der Tibetanen door China in deze dagen wordt de roep naar een boycot der Olympische Spelen in Peking groot. Maar zowel de kanselier als de sportlui zien meer een positieve werking in aanwezigheid, waarbij de sportlui tijdens de spelen hun vrij mening kunnen verkondigen aan de Chinese bevolking, aan eventueel Chinese politici en aan de pers ter plaatste..

De lessen zijn geleerd uit de boycot van de O.S. in Moskou in 1980. Toen bleven 30 landen, waaronder Duitsland, weg uit protest tegen de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan. De gevolgen waren nihil voor het agressieve land en zwaar voor de sportlui.

Kanselier Angela Merkel sprak zich in deze dagen uit tegen een boycot, omdat dit geen efficiënt wapen zou zijn. De meeste, zo niet all Duitse sportverenigingen spreken er zich eveneens tegen uit. Algemeen heerst de opvatting die de kanselier verkondigde. In 1980 heeft die boycot tot geen veranderende houding van de Sovjet-Unie geleid en tegelijk werden duizenden atleten voor een voldongen feit geplaatst, daar waar zij zich jaren voorbereid hadden en naar die spelen toe geleefd hadden. Hetzelfde zou zich dit jaar dan weer herhalen.

Bovendien heeft de boycot van 1980 ertoe geleid, dat de Olympische Spelen van vier jaar later in Los Angeles geboycot werden door vier Oost-Europese landen als vergeldingsmaatregel. Iets dergelijks wil men nu vermijden.

ROND DIT THEMA
Olympische Spelen 2008   offivciële website

Opvatting bij vele sportverenigingen is dan ook inderdaad, dat aanwezigheid op de Olympische Spelen een goede gelegenheid is om in de rand van het gebeuren de spelers de gelegenheid te geven om rechtuit hun mening weer te geven over mensenrechten en over Tibet.

21:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olympische spelen, peking |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.