16-03-08

Duitse pensioenen om te schreeuwen

Bert Rürop
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Bert Rürop, specialist economie, ziet de wereld instorten door de regeringsmaatregel om de Duitse pensioenen reëel met 0,6 % te doen stijgen na jaren stagnatie.
Pensioen

Duitse gepensioneerden arm

De bondsregering wil de pensioenen met 1,1 % doen stijgen, trekt echter 0,25 % meer af, en dat na bijna vier jaren stagnatie. En dan reclameren politici ertegen...

Drie dagen geleden werd in de Bundestag een vraag gesteld naar de lonen van werknemers in staatsdienst, van de contractuelen. Toen kwam de harde waarheid aan het licht, dat 180.000 contractuelen in het onderwijs, in sociale diensten en in andere staatstdiensten een zeer laag loon verdienen waardoor ze hun levensonderhoud niet kunnen verzekeren. Dat schandaal werd in de voorbije week op deze blog aangehaald. Tevens bleek hoe de gepensioneerden 7,5 % minder netto overhouden dan drie jaar geleden, daar waar de levensduurte in de zelfde periode met meer dan 6 % is toegenomen en vooral dit jaar fel duurder is geworden (alleen in februari met meer dan 3 %).

De bondsregering was blijkbaar geschrokken door de persartikels erover. Vrijdag kondigde zij dan plots aan om de pensioenen met 1,1 % te laten stijgen in juni. Daarmee hoopt zij haar imago hoog te houden.

De armoede der gepensioneerden

Hoeveel krijgen de gepensioneerden in Duitsland? Wel:

Gemiddeld ligt het pensioen op 850 Euro. Dat wil zeggen: er zijn er die met slechts enkele honderden Euro's moeten rondkomen (zij die slechts deels werkten in actieve dienst), en er zijn er die 2000 Euro ontvangen en meer.
Sinds 2004 zijn de pensioenen niet meer aangepast aan de levensduurte wegens hervormingsplannen.
Vorig jaar werden uitzonderlijk de pensioenen opgetrokken met 0,5   %.
En in juni zouden ze dan met 1,1 % stijgen.
Tegelijk weden de afhoudingen op de pensienen in del atste drie jaar met 0,75 % verhoogd wegens de duurte van de ziekteverzekering en de ouderdomszorg.
In juni zou nog eens 0,25 % afgehouden worden voor ouderdomszorg.

Dat betekent: sinds 2004 zullen de pnesioenen na bovenstaande maatregelen in juni met 0,6 % gestegen zijn. Dat betekent op een gemiddeld pensioen een stijging van 5,5 Euro per maand.

En de levensduurte? Sinds 2004 is deze jaarlijks met gemiddeld 2 % gestegen. Sinds november 2007 is de stijging van de levensduurte met meer dan 4 % toegenomen. In totaal aldus sinds 2004 met een goede 10 %.

Voor die levensuurte van + 10 % hebben de gepensioneerden aldus 0,6 % meer gekregen!!

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel

Reacties op de verhoging der pensioenen

En hoe reageren politici op de maatregel van de bondsregering? Bert Rürop, specialist economie en gezagdragende figuur in Duitsland, veroordeelt de verhoging en spreekt van een gevaarlijke afwijking van de hervormingsmaatregelen. Jens Spahn, CDU-volksvertegenwoordiger meldde hevig verzet aan te kondigen. Het kan niet, aldus de jonge politicus, dat de ouderen meer pensioen krijgen op de rug van de jongeren. En Martin Wansleben, voorzitter van de Duitse industrie- en handelskamer, waarschuwt dat de ondernemers geen geld kunnen spenderen aan bijdragen voor luxe-toeslagen aan de gepensioneerden!

Het voorstel van de bondsregering zou aldus wel eens in het niets kunnen eindigen als de haviken de volksvertegenwoordigers in de Bundestag kunnen overtuigen om tegen te stemmen.

Ja... zo mooi is het leven in Duitsland... Nog zin in immigratie in dit land van beloften??

09:30 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pensioen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.