15-03-08

De onmacht van het niet praten

Angela Merkel
 
Kanselier Angela Merkel bouwt mee aan het Twee-Staten-Plan van George W. Bush
Palestina

Alweer een maat voor niets?

Kanselier Angela Merkel organiseert op initiatief van Toni Blair een samenkomst van staten om het Twee-Staten-Plan van George W. Bush voor Palestina gestalte te geven.

George W. Bush, US-president, had zich voorgenomen tegen het einde van zijn ambtstermijn vrede te bekomen in het Nabije Oosten met zijn initiatief voor een Twee-Staten-Plan waarbij Palestina als onafhankelijke staat zou erkend worden, vredevol naast Israël. Daartoe werd enige tijd geleden een Nabije-Oosten-Kwartet opgericht, bestaande uit de EU, USA, Rusland en de UNO.

Nu wil kanselier Angela Merkel het voortouw nemen en in juni een buitengewone samenkomst in Berlijn organiseren van alle landen uit dat kwartet plus vertegenwoordigers van Arabische staten en Israel en de Palestijnen. Het is een samenwerking van Toni Blair, ex-premier van Groot-Brittannië en Angela Merkel. Het initiatief zou van Toni Blair uitgaan. Op het programma staat de verbetering van de politie- en justitieorganisatie in de Palestijnse gebieden. De samenkomst wordt als een belangrijke stap gezien in het kader van de Twee-Staten-Plan.

De kanselier hecht een zeer groot belang aan deze samenkomst. Dat kan dan ook zo zijn, maar... zal er ooit een oplossing komen in dat conflict? Het blijkt reeds decennia, dat een duurzame oplossing onmogelijk is. Zestig jaar geleden werd Israël opgericht. Dat wordt morgen gevierd. De kanselier zal naar Tel Aviv reizen om die viering bij te wonen. De oprichting gebeurde echter ten koste van de Palestijnen. Dat betekent, dat beide partijen reeds 60 jaar met elkaar in vijandschap leven. Een oplossing tegen het einde van dit jaar – naar de wens van de US-president – zal er dan mogelijk helemaal niet komen gezien.... gezien Hamas uitgesloten is.

Reden voor dergelijk pessimisme is de houding van het Nabije-Oosten-Kwartet tegenover Hamas. De organisatie zal niet uitgenodigd worden op de samenkomt in juni. Daar zien we al dat een duurzame regeling met grote waarschijnlijkheid niet uit de bus zal komen, noch in juni, noch op het einde van het jaar. De Hamas vertegenwoordigt een heel goot deel van het Palestijnse volk. Hen weigeren tijdens belangrijke samenkomsten ter regeling van een Twee-Staten-Plan is zo goed als een patent nemen op mislukking.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Die süddeutsche Zitung

Het wordt dan ook in juni een samenkomst van de goede wil, meer waarschijnlijk ook niet. Stel u maar even voor, dat er inderdaad een eindelijke regeling komt voor de twee staten tegen het einde van dit jaar. Nog voor dat plan dan in werking zou treden, kan u verwachten dat de Hamas aanslagen zal plegen tegen Israël en... in een mum van enkele seconden ligt heel het plan in duigen.

Mogelijk ligt een oplossing binnen de mogelijkheden als de USA bereid zouden worden om met de Hamas te praten. Niet praten en negeren leidt tot problemen. Dat is hetzelfde als ouders die een probleem hebben met een kind en dat kind dan maar gewoonweg negeren en er niet meer mee praten. Dat kind zal daardoor met het probleem blijven zitten...

09:26 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hamas, palestina |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.