13-03-08

Voetbal: zand in de ogen

UEFA
grootbeeld
Fotobron: spiegel

De Braziliaanse debutant Breno voor Bayern München stond aan de grond genageld van de zenuwen
UEFA Voetbal

Anderlecht en de rol van de pers

Zand in de ogen strooien, en nadien maar jammeren. Dat is hetgeen men kan besluiten na het lezen van Belgische persartikels over de match Bayern München – Anderlecht van gisteravond.

Wat is de rol van de pers in bijvoorbeeld het voetbal? Kan zij met scherpe kritiek invloed uitoefenen op een voetbalploeg, met de bedoeling haar te stimuleren in het verbeteren der prestaties? Inderdaad, dat is een niet te onderschatten factor. Maar de pers kan ook manipuleren. En dan wordt het gevaarlijk. Een typisch voorbeeld van dat laatste is de terugmatch in de UEFA Bayern München - Anderlecht van gisteravond:

Eerst de feiten:

Bayern München speelde experimenteel. De 0-5 winst uit de heenmatch liet dit immers toe. Met dat gegeven voor ogen besliste trainer Ottmar Hitzfeld om met een B-ploeg aan te treden, waarin enkele debutanten de kans kregen ervaring op te doen. Zo bijvoorbeeld werd de Braziliaan Breno (18 jaar) ingeschakeld. Voor de jongen was het de allereerste match, en de zenuwen waren dan ook gespannen, zelfs zozeer dat hij er gewoon niets van terecht bracht. De ervaren topspeler Lucio kon hem maar niet kalmeren. Bij een verdedigingsmanoeuvre klikte het gewoonweg niet bij het vereiste samenspel, tja... met gevolgen van dien natuurlijk. Ach ja, elk debuut is moeilijk, maar zinvol voor het opbouwen van ervaring.

Ook zagen we Philipp Lahm uitglijden bij de verdediging en natuurlijk was het dan een kinderspel voor Anderlecht om te scoren. Lahm is geen debutant, verre van, maar ja... de ongewone opstelling van de Bayerse ploeg speelde parten bij alle ervaren rotten zoals Lucio, Klose, Podolsky en de later ingeschakelde Ribéry. Onervaren spelers moeten immers nog het samenspel leren. Dat is niet zo evident en dan gebeurt het natuurlijk, dat ervaren rotten uit hun lood worden geslagen wegens manke passen en dergelijke meer.

Het was een experiment voor Bayern, eigenlijk een oefenwedstrijd. Daarbij wordt geleerd, dat is evident bij oefeningen. En als Anderlecht dan aan de leiding gekomen was, dan bracht dit natuurlijk heel de Bayerse invallersploeg uit het evenwicht. Daarom ook zette Ottmar Hitzfeld uiteindelijk Ribéry in om te voorkomen, dat de winst uit de heenmatch teniet zou gedaan worden.

Zowel de trainer als de voorzitter van Bayern maken zich helemaal geen zorgen. Het verlies gisteravond was ingecalculeerd, ook al is het niet zo 'fantastisch' om het eerste verlies te moeten boeken in het lopende UEFA-seizoen.

De Belgische pers reageert triomfalistisch. "Anderlecht verbaast Europa," schrijft De Standaard in blokletters. Ha ja? Europa is helemaal niet verbaasd. Eenieder zag de tactiek van de Bayerse trainer snel in: een oefenwedstrijd voor debutanten organiseren, de buit was toch zo goed als binnen. Anderlecht verbaasde helemaal niet. Het kon profiteren van zwaktes bij de Bayerse debutanten en van het niet ervaren doorgeven van passen. Ja zeker, Podolsky en Ribéry hebben vooral in de laatste minuten mooie kansen laten liggen. Dat is zo, kan niet ontkend worden, maar hoe zou een topsspeler van Anderlecht uiteindelijk zwakker gaan presteren, indien hij 90 minuten met debutanten aan de slag moet?

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel

Neen, de Belgische pers - althans De Standaard – bewijst geen dienst aan Anderlecht door de winst van gisteravond op te blazen. Ach... uiteindelijk telt het resultaat, en waar staat Anderlecht in deze? De invloed van dergelijke journalistiek kan zeer nefast werken. Iedereen weet, dat Anderlecht zwak presteert in dit seizoen. Gezien de pers altijd wel een zekere invloed heeft, moet ze dan een toevallige winst tegenover een oefenploeg niet gaan voorstellen als een plots herstel van de oude kampioen. Dat is zand in de ogen strooien met mogelijk gevaarlijke consequenties.. Het is beter om kritiek te blijven spuien daar, waar dit positief kan werken en Anderlecht kan aansporen om voort te blijven werken aan het herstel van zijn imago...

09:20 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, uefa |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.