10-03-08

Duitse damens scoren in biatlon

Kathrin Hitzer
grootbeeld
Fotobron: die welt

Kathrin Hitzer wint tweemaal biatlon in het wekeinde
Biatlon

Succes voor Duitse biatlonsportsters

Kathrin Hitzer en Magdalena Neuner staan aan de top in biatlon, een populair geworden wintersport in Duitsland. Langlauf en schieten vormen de disciplines in wereldbekerwedstrijden tusssen november en maart.

Biatlon is een populaire sport geworden in Duitsland. Dat dank die sporttak aan het televisieaanbod, zoals zovele sporten. Biatlon is eigenlijk meer dan 5000 waar oud. Toen was het een middel om te jagen op wild in Scandinavië. In Noorwegen werd het in onze tijden een militaire discipline waarbij op ski militair getraind werd om te schieten. Daaruit is dan de sporttak ontstaan. Pas in de jaren zeventig werd het echt populair in Noorwegen en voor de vrouwen pas in de jaren tachtig. In Duitsland brak de sport door in de jaren negentig en is nu een van de populairste sporttakken uit de resem wintersporten.

Tussen november en maart worden steeds wereldcups bestreden. Hier gaat het om negen wedstrijdoorden, waar langlauf gecombineerd wordt met precisieschieten. In elk oord hebben drie wedstrijden plaats. Dit kunnen enkel-biatlon zijn, waarbij de deelnemers afzonderlijk starten, of sprint, of vervolging, of massastart, of ploegenwedstrijd (hoewel biatlon eigenlijk een individuele sport is).

Dit weekeinde vond de wereldcup plaats in Chanty Monsijsk in Siberië. Bij de mannen doen de Duitsers het niet slecht, maar vooral bij de vrouwen zijn successen voor Duitsland schering en inslag geworden. Vorige jaar werd Magdalena Neuner wereldkampioene. En nu is een tweede Duitse aan de top geraakt, Kathrin Hitzer.

Zaterdag won Kathrin Hitzer de 10 km vervolging voor de Franse Sandrin Bailly. Kathrin won met slechts 1,5 seconde voorsprong. U kan zich dan ook waarschijnlijk voorstellen, dat het spannend was. Zij schoot slechts 1 maal fout. Bij een gemist schietdoel krijgen de deelnemers straftijden. Kathrin is reeds heel het seizoen in topvorm, maar slechts zaterdag won ze haar eerste wedstrijd. En daar bleef het niet bij.

Gisteren had de massastart plaats, waarbij alle deelnemers tegelijk starten. Dat verloopt voor de dames over 12,5 km. Ook dan was Kahtrin Hitzer niet te houden. Blijkbaar gaf de overwinning van zaterdag vleugels aan de dame. Zij had slechts 2 maal fout geschoten en had ruim tijd over op het laatste, waarbij zij dan nog de regerende wereldkampioene in de laatste strook inhaalde. Weer won ze. Tweede werd aldus de wereldkampioene, zelf ook al een Duitse: Magdalena Neuner. Beide dames hebben nu in de wereldcup evenveel punten. Met 741 punten staan ze voorlopig aan de top. Wie zal uiteindelijk wereldkampioen worden? Het ziet er in ieder geval uit, dat het een Duitse zal worden.

10:10 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: biatlon, sport |  Facebook |

Commentaren

Sport Deze sport is hier in Belgie totaal onbekend en er wordt dan ook geen woord over gezegd of geschreven.Dat Tia Hellebaut goud behaald heeft op het wereldkampioenschap vijfkamp in Valencia is ook geen nieuws in Duitsland.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 10-03-08

De commentaren zijn gesloten.