10-03-08

De Stasi - DDR-geheimpolitie

Stasi-archief
grootbeeld
Fotobron: die welt

Een van de talloze gangen tussen de dossiers van het Stasi-archief
DDR

De Stasi was overal

De inzet van de Stasi, de Oost-Duitse geheimpolitie in de DDR, was massaal. veel massaler dan men zich kan voorstellen. .

De Stasi, de geheimpolitie van Oost-Duitsland (DDR), was berucht. Om elke hoek, onder de vrienden, onder de buren... steeds kon een Stasi u schaduwen. Waag het niet om een West-Duitse zender aan te zetten, waag het niet om sympathie te uiten met democratische bewegingen, waag het niet u anders te gedragen dan de communistische leiding in Oost-Berlijn voorschrijft, waag het niet om dronken op straat te lopen, (ook al ben je te voet), waag het niet om een andersgeaardheid te tonen, waag het niet om contact te nemen met westerlingen die toevallig in het land zijn.... alles werd genoteerd. Het Stasi-archief is omvangrijker dan men zich kan voorstellen.

De Stasi's waren actief van bij het ontstaan van de DDR op het einde van de jaren veertig tot in 1990, het jaar dat de DDR opgedoekt werd. De Birthler-organisatie heeft nieuwe studies gedaan naar het aantal Stasi-leden. Tijdens het veertig jaren bestaan van de DDR waren 620.000 Stasi's actief. Twaalfduizend ervan waren in West-Duitsland ingezet. In de maand van de val van de Berlijnse Muur (november 1989) waren er 189.000 Stasi's op pad. Dat betekent toch wat op een bevolking van een goede 14 miljoen mensen.

Gelukkig is nu ook Oost-Duitsland een democratisch land geworden...

ROND DIT THEMA
Stasi in de DDR   Nieuwe gegevens – artikel Die Welt

20:52 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: politie, geheimpolitie, ddr, communisme |  Facebook |

Commentaren

Spitzel Dergelijke toestanden zijn voor ons onvoorstelbaar. Zo heb ik enkele jaren geleden in het Thüringse Tambach-Dietharz bij een collega radioamateur een avond doorgebracht.Toen hij mij vertelde dat zijn beste vriend ook zijn "Spitzel" was kon ik me dit zeer moeilijk voorstellen. Uiteindelijk heeft dit systeem zich zelf vernietigd en is er nadien tegen al wie zich schuldig gemaakt had aan een of ander hard opgetreden, wat men niet zeggen kan van vele "Verbrecher" uit de NS-tijd.
Tja, wie in 1945 zich in het verkeerde deel van Duitsland bevond had pech en heeft eigenlijk nog steeds pech.Eerst bedrogen door de nazis,dan door de communisten en nu door eigen volk, de Wessi's. Je schrijft terecht dat Oost-Duitsland nu ook een democratisch land is net zoals West-Duitsland. Er zijn ooit tijden geweest dan sprak men enkel van Duitsland.
Nu zie ik hier bij ons steeds meer en meer auto's rondrijden met duitse nummerplaten afkomstig uit het oostelijke deel van Duitsland en dat is niet OK.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 10-03-08

wat is er bekend van mij ? betreft bijbel smokkel

Gepost door: b.tigchelaar | 25-04-09

De commentaren zijn gesloten.