07-03-08

European Song Contest en vier meisjes

No Angels
grootbeeld
Fotobron: spiegel

No Angels, een maidengroep uit Duitsland, zal proberen het beste te geven op het Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest

Vier Duitse meisjes en een illusie

No Angels werd gisteren uitgekozen om Duitsland te representeren op het Europese liedjesfestival. Voor hen een promotiekans, voor Duitsland als staat mogelijk van weinig beduiding.

Wat is de waarde van het Eurovion Song Contest? Economisch heeft het een relatief onbelangrijke waarde. Geen land-winnaar heeft er een economisch sprong aan overgehouden, integendeel. De kosten om het festival te organiseren zijn gigantisch. Behalve Zweden... Dat land heeft er een goudmijn aan belastinginkomsten aan overgehouden door het succes van ABBA. Nu is het wel zo, dat ABBA het festival niet nodig had om door te breken. Helemaal niet. Denken we anderzijds aan Johnny Logan. Die lijkt toch wel eerder zijn succes aan het festival te danken. Ierland kan dan misschien wel hooghouden, dat het gebeuren werkelijk een economische weerslag geeft.

Wordt de naam van een land gemaakt door het festival? Al evenmin. Grote namen op het vlak van het gebeuren zijn er in internationale relaties niet op vooruit- of achteruit gegaan. Luxemburg was de grote kampioen in de eerste helft van het bestaan van het festival, samen met Frankrijk. De populariteit van die twee landen is echter in niets veranderd door die winsten.

Heeft het festival dan geen enkele betekenis.? Toch wel, de promotie voor een land is niet te onderschatten. Zij die als winnaar uit de bus komen, krijgen een extra elan op internationaal vlak. Het gaat hier dan wel om een emotioneel elan dat weliswaar tijdelijk een bron van inkomsten kan zijn door toenemend toerisme naar dat land, maar dat is slechts van heel korte duur en heel relatief.

Het Eurovion Song Contest is dan ook slechts een ontspanningsprogramma met een hoge gevoelswaarde, meer blijkbaar niet. Toch doen alle deelnemers alle moeite om hun land te doen winnen. Duitsland zendt dit jaar een meisjegroep in de arena, No Angels. Dat is gisteren besloten na een show en televoting. Het gaat om Sandy, Lucy, Nadja en Jessica. Zij brengen een makkelijk meezingend popliedje "Disappear". Op 24 mei zullen ze dan ook proberen punten te verzamelen voor Duitsland vanuit het Servische Belgrado. Tussen haakjes: het gaat hier om het 'European' Song Contest, en dat speelt zich dit jaar af in het misschien wel minst Europese-minded land op ons continent.

ROND DIT THEMA
Noord-Duitse Televisie   klassieke organisator van de Duitse preselecties

Zal Duitsland het festival winnen? Mogelijk helemaal niet. De macht van de Oost-Europese landen is veel te groot geworden. Alle ex-Sowjet-staten stemmen steeds voor elkaar. Die massa kan voor voldoende stemmen zorgen om te winnen. Dat is nu eenmaal de achillespees van het festival: volkeren die ergens een band vertonen lijken voor elkaar te stemmen. Gaat het daarbij om numeriek vele met-elkaar-verbonden landen, dan is de kans op winst enorm groot. De Scandinavische landen hebben ook die neiging steeds voor elkaar te stemmen., maar zij vertegenwoordigen een kleine groep, kunnen dan ook maar winnen als het liedje echt aanslaat buiten Scandinavië. Hetzelfde geldt voor de ex-Joegoslavische landen. Als daar dan een land als Servië een goed liedje brengt, dan is de winst quasi zeker, gezien dit land een emotionele band heeft met de ex-Sowjet-landen. En daarmee zijn de drie grootste en meest opvallende land-blokken vermeld. De kans dat een Oost-Europees land dit jaar alweer wint, is dan ook zeer groot...

Nederland won reeds vier maal, België en Duitsland elk eenmaal. Het zal wel daarbij blijven, zeker?

08:44 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: european song contest |  Facebook |

Commentaren

Eurosong Tja Sebastian, je bent Gildo Horn en Stefan Raab nog vergeten. Dat was tenminste niveau en heeft Duitsland heel wat gebracht.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 07-03-08

De commentaren zijn gesloten.