04-03-08

Stakingsgolf in Duitsland

stakingen
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Een lamgelegde luchthaven in Duitsland, dat beeld kan vanaf morgen tot de realiteit horen
stakingen

Lucht- en spoorverkeer worden lamgelegd

De vakbond ver.di legt vanaf morgen het luchtverkeer in heel Duitsland plat in een waarschuwingsstaking om een loonsverhoging van 8 %. En vanaf maandag wordt het spoorverkeer in het land voor onbepaalde tijd langelegd door de vakbond GLD.

Een ware stakingsgolf komt op Duitsland toe. Twee fronten strijden voor meer loon.

De vakbond ver.di eist reeds sinds langere tijd 8 % loonsverhoging in de openbare diensten op nationaal vlak en van de gemeentes. Sinds meer dan een week lopen stakingen, nu eens in die deelstaat, dan weer in een andere, nu eens in de ziekenhuizen, dan weer bij de busdiensten, enzovoort. Het gaat om het loon van 1,3 miljoen werknemers.

Vanaf morgen wil de vakbond echter scherper uit de hoek komen. Alle luchthavens van het land zullen platgelegd worden. Deze waarschuwingsstaking kan meerdere dagen aanhouden, indien geen signaal aan ver.di wordt gegeven door de openbare dienstoverheden, dat de vakbond als positief kan bestempelen. De diensten in Frankfurt meldden, dat de intercontinentale vluchten toch zouden kunnen doorgaan, andere mogelijk niet. Ook de andere luchthavens van het land werken noodprogramma's uit.

Ondertussen meldde de GDL, de vakbond van de treinconducteurs, een staking van onbeperkte duur in het spoorverkeer. Hun probleem is reeds lopend sinds het voorjaar 2007. Zij eisten 31 % loonsverhoging, daalden dan tot een goede 15 %, maar nog steeds wil de spoorwegleiding niet voldoen aan al de eisen van GDL, waaronder een eigen statuut en dergelijke meer. In de herfst 2007 stond een staking van onbepaalde duur aan. Het was vooral een teelvisieprogramma dat deze staking kon vookomen, waarbij de vakbond en de spoorwegleiding onder de druk van de media opnieuw gesprekken openden. Deze zijn nu definitief spaak gelopen.

ROND DIT THEMA
Stakingsgolf op komst   bericht in Der Spiegel

Vanaf nu maandag breekt dan ook de staking van onbepaalde duur uit. Dat is het ultieme wapen van de vakbond. De schade aan het land kan enorm zijn. De ondernemingen hebben maar enkele dagen tijd om vervangende diensten te organiseren, wat niet steeds vanzelfsprekend is. Het verkeer op de weg zal daardoor ernstig verstoord geraken. Chaos dreigt.

Duitsland staat iets of wat onverwacht voor een dramatische periode...

20:33 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: staking |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.