04-03-08

Het VRT-journaal als ambassadeur

VRT
grootbeeld
Fotobron: vrt

"En, vertel eens, is het aangenaam daar aan het oorlogsfront?"... Wim de Vilder en het nieuws vanuit de verwonderde ogen van een pubertje
Nieuwsberichtgeving

De VRT en het journaal

De uitzending van de journaals op de officiële zender VRT van Vlaanderen is het klankbord van België op media-gebied in het buitenland. Beseffen de nieuwsredactie en de nieuwslezers dit wel ten volle?

De laatste maanden heb ik sporadisch het nieuws van de VRT gevolgd op de satellietzender BVN, te ontvangen waar ook ter wereld, dus ook hier in Niedersachsen. Wat is de nieuwsuitzending veranderd, ten positieve, weliswaar gezien van de bril van een Belg in het buitenland. Mogelijk verwachten heel wat Belgen in het buitenland vooral politiek nieuws over het vaderland. Gerechtelijke dossiers die tot in het 'gevaarlijke' toe ontsponnen worden, kunnen misschien in het Belgenland de kijkers boeien vanuit een soort heimelijk voyeurisme, maar welke Belg in het buitenland heeft daar een boodschap aan? ja O.K., de nieuwsuitzendingen van de VRT zijn op de allereerste plaats samengesteld voor de Belgen in het Belgenland, maar dan zou het misschien wel interessant zijn om een samenvatting van het nieuws uit te zenden op de satellietzender BVN. Hoewel... naar de stijl en inhoud van de laatste jaren, zou dan niet veel meer te zien zijn op dergelijke samenvatting, waar gerechtelijke dossiers ingeknipt of weggelaten worden!

Het doet plezier te horen en te zien, dat politiek nieuws weer op het journaal-menu staat. Politiek nieuws is toch de weergave van de activiteiten van de gekozenen - de volksvertegenwoordigers - uit het volk en dus weergave van de waarde van een land. Dat is wel een van de belangrijkste items die het journaal van de officiële Belgische zender tot klankbord, tot ambassadeur van het land op de internationale scène maakt. Maar ergens in mijn wantrouwig achterhoofd leeft toch de vrees, dat het politieke alweer snel zal verdwijnen, eens de regering Leterme in het zadel zal zitten. Hopelijk is dit een paranoïde vrees.

Er zijn nog een paar dingen in positieve zin veranderd. Naja, positief weer vanuit de bril van een Belg in het buitenland gezien. In de plaats van onverantwoorde en niet zelden subjectieve of suggestieve berichtgeving over gerechtelijke dossiers tot in het oneindige is er meer maatschappelijk nieuws gekomen. Dat is ook wel boeiend voor een buitenlander.

Eveneens positief is het wegvallen van de afsluittekst na het binnenlands nieuws. Die tekst van "De hoofdpunten van het nieuws waren...", waarna dan het buitenlands nieuws kwam... Dat kwam echt over als "Allee, ga nu maar eten. Het belangrijkste is gezegd".

ROND DIT THEMA
Het journaal VRT   webpresence

Het politieke, maatschappelijke en Internationale nieuws zijn relatief ernstige aangelegenheden. Maar hier loopt van tijd toch nog iets spaak bij de nieuwslezers. Als Wim De Vilder overschakelt naar een journalist te velde, dan spreekt hij hem steeds aan met zo een puberachtige verwonderde gezichtsuitdruk en een inleidend woord zo van "Wel, vertel eens, hoe gaat het daar tussen de exploderend raketten in de Gazastrook?". Dat 'vertel eens...' met daarbij een puberachtige verwonderde gezichtsuitdrukking met vaak verscholen schalksheid komt zo belachelijk over, zo 'kletswijf-achtig', dat het ernstige van de nieuwgeving totaal verloren gaat. Martine Tanghe en Jan Becaus doen dat veel beter, professioneel.

Tja, dat was even de kijk van een Belg in het buitenland...

13:29 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuws, vrt |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.