04-03-08

CeBIT, de plechtige hoogmis van de chips

CeBIT
grootbeeld
Fotobron: die welt

De Acer AT3222, televidsie, multimedia, huisbediening, internet... alles in dergelijk scherm: HD, Tiview, DCR, CTI, ACM, Steady Sound Selection. alles aldus wat de superklasse van multimediale schermen kan bieden
CeBIT

De hoogmis van de chip-cultuur

Het jaarlijkse CeBIT is sinds gisteravond geopend en zal alweer massa's aantrekken gedurende de eerstkomende zes dagen. Accent ligt dit jaar op de "Vijfde Revolutie" in de PC-wereld.

CeBIT is er alweer, de jaarlijkse grootste computerhandelsbeurs ter wereld. Hannover is daarmee alweer het centrum van de wereld op het vlak van computers en chips. Wij zijn fier hier in Niedersachsen om deze beurs jaarlijks in onze hoofdstad te zien verlopen. En niet alleen de gewone inwoner van de deelstaat, ook en misschien wel vooral de hoteliers. In een zone tot honderd kilometers rond Hannover zijn de meeste hotels alweer voor een week zo goed als uitverkocht. Hildesheim, Hameln, Celle... overal overnachten de specialisten en bezoekers van het CeBIT. De autosnelweg naar de Expo-hallen is alweer een eenrichtings-snelweg. 's Morgens kan men enkel naar de Expo toe, 's avonds kan alleen richting weg van de Expo gekozen worden. CeBIT... dan staat Hannover op zijn kop. Radio Niedersachsen, de meest populaire zender in Noord-Duitsland gaat alweer zes dagen op CeBIT-tour met speciale uitzendingen, dagelijks ook zuiver Engelstalige zendingen. Niedersachsen is op de eerste plaats een landbouwdeelstaat, maar eenmaal in het jaar het silicon-valley van de wereld, de grootste 'bedevaartplaats' die men zich kan indenken.

Waar is de tijd dat o.a. ik met PC's in aanraking kwam. Het was in de jaren zeventig. Met een Sinclair, een computertje niet veel groter dan een cigarillo-doos werd geprogrammeerd. Het televisiescherm diende voor optische weergave. Met een insteekbare geheugentoeslag kon tot 1 kilobyte opslagplaats bereiken, dat zijn 1024 bytes van elk 8 bits die een 1 of een O representeerden. Met die minuscule ruimte kon ik het monopoly-spel erop programmeren. En nu... nu is een terrabyte haast te klein, daar waar enige jaren terug een megabyte al gigantisch was...

Met veel bravour wordt de "Vijfde Computerrevolutie" aangekondigd. Naar verluidt hebben om de zeven jaar revoluties plaats inzake benutting van computers. De eerste revolutie was de massaverspreiding, de twee was het invoeren van een grafisch werkoppervlak (Windows, KDE, Gnome, ...). De derde revolutie was het uitbreiden van het internet en de vierde was de interactiviteit van Web 2.0. En nu zijn we aan de vijfde revolutie toe die gekenmerkt zal worden door de enorme rekensnelheid van CPU's, oneindige opslagplaatsen, bediening door spraak en gebaren. Tja, en wat wordt de zesde revolutie? Het einde van het in tal van negatieve aspecten werkende monopolie van Microsoft?

ROND DIT THEMA
CeBIT   swebpresence

Op het CeBIT wordt onderscheid gemaakt tussen business applicatie, publieke sector, Home & mobil, en technologie in het algemeen. In talloze conferenties gedurende deze zes dagen zal de veelvuldige thematiek rond computers en hun veelzijdig gebruik overdacht worden.

In een aparte hall wordt een Green IT-Village gebouwd. Daar worden voorstellen aangebracht en bediscussieerd om het gebruik van PC's klimaatvriendelijker te maken. Technieken als waterkoeling en andere hitte-remmende worden er voorgesteld. Een PC verbruikt immers veel elektriciteit en naar hetgeen aangeboden wordt, is er nog lang geen sprake van zuinigheid op dat vlak. Het lijkt een beetje erop, dat het green IT-Village meer een façade is dan wat anders, een schijn aldus om de voorvechters van een klimaatsbescherming te sussen. Echte oplossingen voor dat probleem heeft men niet. Dat is de donkere zijde van de computerwereld.

Op naar Hannover? Ga naar de website van het CeBIT en u krijgt er ruime informatie over ligging, toegankelijkheid, tarieven en meer... Maar püas op: de winter is nog eens teruggekeerd. De wegen in Niedersachsen zijn mogelijk glad en het weer zal de eerste dagen nog niet omslaan.

09:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: cebit, computer, chip, multimedia |  Facebook |

Commentaren

Groen kijken Tja, tegenwoordig wordt er vanalles gedaan en uitgevonden om het dagelijkse leven zo milieuvriendelijk te maken.Doch wat gedacht van de nieuwe generatie LCD en plasma TV's. De allernieuwste producten mogen dan al heel wat minder stroom verbruiken doch verbruiken toch nog heel wat meer dan ouderwetse CRT-TV's (beeldbuis). Als je ziet er 106 cm plasma-TV's zijn die tot 350 Watt verbruiken in tegenstelling tot een beeldbuis-tv die meestal nog geen 100 Watt verbruikt is de rekening vlug gemaakt. Hierbij komt dan nog eens het verschijnsel dat die platte schermen helemaal niet geschikt zijn om een PAL TV-signaal in goede kwaliteit weer te geven. PAL heeft een resolutie van 720 x 576 en de meeste LCD's en plasma's meestal 1366 x 768 en sommige HD-ready's 1280 x 720 of bij full HD 1920 x 1080. Dit betekent dat men het PAL signaal moet upscalen wat ten koste gaat van de beeldkwaleit.Enkel uitzendingen in HD (High Definition) komen op dergelijke schermen volledig tot hun recht en resulteren in een superieure beeldkwaliteit.
Een hoop geld uitgeven voor een slechter beeld en een drie maal hoger verbruik is voor mij geen onmiddelijke vooruitgang.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 04-03-08

De commentaren zijn gesloten.