03-03-08

Bayern wordt democratischer

Erwin Huber
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Erwin Huber, voorzitter van de CSU, heeft duidelijk betere dagen gekend
Bayern

CSU verliest aanzienlijk

De meer dan vijftig jaar lange hegemonie van de oerconservatieven uit de CSU brokkelt af. Op het niveau van de deelstaat blijft de partij torenhoog domineren, maar op het gemeentelijk vlak wordt ze na de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren zondag nog meer dan tevoren gedwongen tot coalities of in de oppositie verdreven door het succes van de SPD. Een veeg voorteken voor de deelstaatverkiezingen in september in het zo conservatieve Bayern?

Wat men kon verwachten, is ook gebeurd: de oerconservatieven lijden aanzienlijke verliezen in Bayern, en de socialisten boeken over het algemeen winsten. De gemeenteraadsverkiezingen zijn dan ook een waarschuwing voor de deelstaatverkiezingen in de Freistaat in september. Op het platteland lijkt de CSU nog steeds de alleenheerser of de allergrootste partij (tot vreugde van de plaatselijke pastoors), in de steden nemen echter meer en meer SPD-leden het burgemeesterschap over van de CSU (de zondigheid van een grootstad?). In de grootste steden, waar reeds SPD-burgemeesters de scepter voerden, werden nog grotere winsten voor hen vastgesteld. In het algemeen echter blijft de CSU de grootste partij van de deelstaat, ook op gemeentelijk vlak, maar de suprematie is zoek geraakt. Verliezen tot 10 % en meer wijzen op een verandering, zonder meer.

Wat speelde de grootste rol in de gemeenteraadsverkiezingen in Bayern? Dat is moeilijk vast te stellen, maar toch lijkt een en ander zich te profileren. In dergelijke verkiezingen speelt de persoonlijkheid van een kandidaat en de lokale problematiek in een gemeente altijd de belangrijkste rol. Dat blijkt uit de monsterwinst van de twee burgemeesters uit München en Nürnberg, die zomaar even een 2/3de van de kiezers uit hun stad voor zich konden winnen.

Maar ook de nationale politiek in Duitsland speelde blijkbaar een rol. Wat reeds vast te stellen was bij de deelstaatverkiezingen in Hessen, Niedersachsen en Hamburg, doet zich ook voor op het communale vlak: de conservatieven gaan sterk achteruit. Zij betalen cash voor hun neoliberale koers ten koste van de sociale welvaartstaat.

ROND DIT THEMA
Debacle voor CSU   sverslagen in de Süddeutsche Zeitung

Toen een tiental dagen geleden de SPD plots verkondigde, dat zij een samenwerking met de ex-communisten (Die Linke) niet uit zouden sluiten, vreesde men een afgang van de socialisten. Die aankondiging was immers een totale breuk met de historische houding van de SPD tegenover communisten. Die laatsten werden immers steeds als anti-democraten beschouwd. Deze nieuwe koers van de SPD vertolkte zich echter niet in de verkiezingen in Hamburg, waar de SPD een lichte winst maakte, hoewel zij de ex-communisten niet uit het parlement konden houden. En nu bij de gemeenteraadsverkiezingen in Bayern, zien we helemaal geen negatieve invloed van de koerswijziging van de SPD. In tegendeel boekt de partij een aanzienlijke winst in het algemeen.

Algemeen kan men de vraag stellen: komt er (eindelijk) een einde aan de suprematie van de katholieke oerconservatieven in het zo aparte Bayern? Indien zo, dan kan dit niet anders als positief zijn voor ware democratie, ook al zal de kerk in Bayern moeten buigen en in moeten zien dat de scheiding kerk-staat reeds lang een archaïsme is .

13:01 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bayern, verkiezingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.